Botë

Kryemjeshtri i ngritjes së Kurzit

Foto: AP

Në vitin 2019, kur Sebastian Kurzi siguroi fitoren e dytë dhe vendimtare pas të parës në vitin 2017, gazeta “The New York Times” e cilësoi atë si “konservatori i ri e suksese të mëdha”.

 

Në fillim i ngritur në qiell si politikan model, Sebastian Kurzi dha dorëheqje në fundjavë pas hetimeve për përfshirje në një aferë korrupsioni. Dokumentet nga hetimi tregojnë se kishte një sistem alla-mafioz, që përfshinte liderë politikë dhe kurdisje mediatike për vite me radhë, shkruan gjermania “Der Spiegel” në shkrimin e gjatë, në të cilin sjell edhe biseda e mesazhe telefonike të politikanëve të përfshirë në skandal. “Koha Ditore” sjell sot pjesën e dytë të hulumtimit të gjatë

Në vitin 2019, kur Sebastian Kurzi siguroi fitoren e dytë dhe vendimtare pas të parës në vitin 2017, gazeta “The New York Times” e cilësoi atë si “konservatori i ri e suksese të mëdha”.

Në mediat gjermane, përfshirë “Der Spiegelin”, hapat e Kurzit drejt ngjitjes janë përcjellë me përzierje mes fascionimit dhe skepticizmit. Në moshën 24-vjeçare Kurzi veçse ishte sekretar shteti, me 27 vjet ishte ministër i Jashtëm – dhe pastaj në moshën 31-vjeçare u bë kancelar. Konservatori austriak zgjoi një dëshirë të madhe edhe te fqinja, Gjermania.