Botë

Zvicra voton të shtunën në referendumin për martesat e së njëjtës gjini

 

Votuesit zviceranë do të vendosin të dielën nëse do të lejojnë çiftet e të njëjtës gjini të martohen dhe të gëzojnë të njëjtat të drejta si partnerët martesorë heteroseksualë, pas një fushate të hidhur referendumi në një nga vendet e fundit të Evropës Perëndimore ku ende ndalon martesat homoseksuale.

Qeveria dhe parlamenti miratuan martesën për çiftet e të njëjtës gjini vitin e kaluar, duke i lejuar ata të birësojnë fëmijë pa prindër, duke thjeshtuar marrjen e shtetësisë për bashkëshortët e huaj, etj. Por, ky veprim u sfidua menjëherë nga një treshe partish nacionaliste dhe konservatore të krishtera, të cilat kundërshtuan zgjerimin e të drejtave të çifteve të të njëjtës gjini, raporton The Guardian.