Botë

Trekëndëshi i ri – SHBA, Britani, Australi – kundërpërgjigje ndaj Kinës

Britania e Madhe porsa është bërë pjesë e një zhvillimi të jashtëzakonshëm në Indo-Paqësor, rajon ky thelbësor për zhvillimet detare të Azisë dhe Australisë e ku Kina ka nisur zgjerimin e rrëmbyeshëm të fuqisë ushtarake shantazhuese, vlerëson Rory Medcalf, rektor i Koelgjit të Sigurisë Kombëtare në një shkrim analitik në revistën “New Statesman”.

 

Pakti i ri ndërmjet Mbretërisë së Bashkuar, Shteteve të Bashkuara dhe Australisë mund të çojë drejt një bashkimi të kapaciteteve ushtarake, industriale dhe shkencore, vlerëson Rory Medcalf, rektor i Kolegjit të Sigurisë Kombëtare dhe autor i librit “Perandoria Indo-Paqësore: Kina, Amerika dhe kontesti për regjionin boshtor të botës”

Britania e Madhe porsa është bërë pjesë e një zhvillimi të jashtëzakonshëm në Indo-Paqësor, rajon ky thelbësor për zhvillimet detare të Azisë dhe Australisë e ku Kina ka nisur zgjerimin e rrëmbyeshëm të fuqisë ushtarake shantazhuese, vlerëson Rory Medcalf, rektor i Koelgjit të Sigurisë Kombëtare në një shkrim analitik në revistën “New Statesman”.

Pakti i ri i sigurisë, i njohur si Aukus, ndërmjet Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Mbretërisë së Bashkuar dhe Australisë, ka nxitur reagime të ashpra në Francë. Qeveria franceze tashmë kishte marrëveshje me Qeverinë australiane për prodhimin e nëndetëseve, por ekzekutivi i shtetit australian u tërhoq nga marrëveshja meqë me paktin e ri ka siguruar zotimin anglo-amerikan për prodhim të nëndetëseve me fuqi bërthamore. Shumëkush e ka parë këtë nguti të aleatëve transatlantikë si mundësi për t’iu kundërvënë Kinës në ngritje në ujërat e Detit të Kinës Jugore.