Botë

COVID-19 si armë politike kundër opozitës në Birmani

Foto: AP

Me numrin e vdekjeve nga koronavirusi, që po rritet dita-ditës në Birmani, banorët dhe aktivistët e të drejtave të njeriut kanë akuzuar haptas qeverinë ushtarake që mori kontrollin mbi shtetin në muajin shkurt se po e përdor pandeminë për ta konsoliduar pushtetin dhe për ta shtypur opozitën.

 

Nën udhëheqjen e lideres Aung San Suu Kyi, Birmania shmangu përhapjen e koronavirusit me ndalimin e udhëtimeve. Vaksinat ishin siguruar nga India dhe Kina, por qeveria e Suu Kyisë u rrëzua vetëm një javë pasi dozat e para të vaksinave iu shpërndanë njerëzve

Me numrin e vdekjeve nga koronavirusi, që po rritet dita-ditës në Birmani, banorët dhe aktivistët e të drejtave të njeriut kanë akuzuar haptas qeverinë ushtarake që mori kontrollin mbi shtetin në muajin shkurt se po e përdor pandeminë për ta konsoliduar pushtetin dhe për ta shtypur opozitën.

Gjatë javës së kaluar, mesatarja e vdekjeve për kokë banori në Birmani tejkaloi atë të Indonezisë dhe Malajzisë, duke u bërë shteti më i goditur në Azinë Juglindore. Sistemi i dobët i shëndetësisë me shpejtësi u ngarkua me të sëmurë rëndë me COVID-19.