Botë

Lufta 50-vjeçare ndaj drogës burgosi miliona amerikanë

Në kohën kur Nixoni po kërkonte të rizgjidhej në kulmin e luftës kundër Vietnamit dhe lëvizjeve të fuqishme afro-amerikane, kriminalizimi i heroinës ishte shteg për t’i shënjestruar aktivistët dhe hippiet. Ekspertët thonë se pasuesit e Nixonit, Ronald Reagan, George H.W. Bush dhe Bill Clinton, i përdorën politikat e luftës së drogës në dekadat pasuese për përparësi të tyre politike, duke çimentuar trashëgiminë e luftës kundër drogës

 

Në kohën kur Nixoni po kërkonte të rizgjidhej në kulmin e luftës kundër Vietnamit dhe lëvizjeve të fuqishme afro-amerikane, kriminalizimi i heroinës ishte shteg për t’i shënjestruar aktivistët dhe hippiet. Ekspertët thonë se pasuesit e Nixonit, Ronald Reagan, George H.W. Bush dhe Bill Clinton, i përdorën politikat e luftës së drogës në dekadat pasuese për përparësi të tyre politike, duke çimentuar trashëgiminë e luftës kundër drogës

Kujdesi për oborrin nuk ishte ëndrra e jetës së tij. Si adoleshent, Alton Lucas besonte se basketbolli dhe muzika do ta largonin nga Karolina Veriore dhe do ta dërgonin rrethe përqark botës. Në fund të viteve ’80, ishte dora e djathtë e mikut të tij muzikant, Youtha Anthony Fowler, të cilin shumë këngëtarë të hip-hopit dhe R&B-së e njohin si DJ Nabs.

Mirëpo, në vend se të vazhdonte me Fowlerin në botën muzikore, Lucasi zbuloi drogën dhe tregtinë me të në kohën më të keqe të historisë amerikane – në kulmin e së ashtuquajturës lufta kundër drogës. I varur nga kokaina dhe i dënuar për trafikim narkotikësh, u përball me 58 vjet burgim në periudhën kur abuzimi me drogë dhe dhuna në qytetet kryesore të komuniteteve afro-amerikane nuk shiheshin si çështje e shëndetit publik, siç janë opioidet sot.