Botë

“Halli i vetëm është si të mbijetoni”

“Por, kjo do të thotë që ju jo gjithmonë mund të merrni vendime të mira. Ju mund ta shtyni veten për të notuar më tej sesa do të kishit mundësi, nëse keni frikë nga kapja prej patrullës kufitare. Ju mund të ndërmerrni më shumë rreziqe sesa duhet, ose sesa jeni në gjendje t’i përballoni”, ka thënë për “Al-Jazeeran” Katrin Glatz Brubakk, psikiatre klinike norvegjeze, e cila ka punuar me refugjatët që përjetojnë trauma të lidhura me ujin në ishullin grek të Lesbosit. Dhe shumë refugjatë dhe emigrantë nuk po ia dalin dot përgjatë sfidave nëpër shtetet e Ballkanit

 

“Por, kjo do të thotë që ju jo gjithmonë mund të merrni vendime të mira. Ju mund ta shtyni veten për të notuar më tej sesa do të kishit mundësi, nëse keni frikë nga kapja prej patrullës kufitare. Ju mund të ndërmerrni më shumë rreziqe sesa duhet, ose sesa jeni në gjendje t’i përballoni”, ka thënë për “Al-Jazeeran” Katrin Glatz Brubakk, psikiatre klinike norvegjeze, e cila ka punuar me refugjatët që përjetojnë trauma të lidhura me ujin në ishullin grek të Lesbosit. Dhe shumë refugjatë dhe emigrantë nuk po ia dalin dot përgjatë sfidave nëpër shtetet e Ballkanit

Refugjatët dhe emigrantët kanë qasje inovative për t’i kaluar lumenjtë, taktika të sajuara nga frika ekstreme prej fundosjes që mund të vijë shumë lehtë. Disa thonë se kalojnë me anë të një litari të lidhur në një pemë në anën tjetër, duke lëvizur përgjatë litarit të lidhur dorë për dore. Një person i guximshëm duhet së pari të kalojë vetë për të siguruar litarin për të tjerët. Të tjerët përdorin goma makinash të hedhura si pajisje notimi. Ata që nuk mund të gjejnë ose mbajnë goma futin shishe bosh me lëng nën sqetull, duke u lutur që t'i mbajnë ato mbi ujë, shkruan “Al-Jazeera” në vazhdimin e rrëfimit për sfidat e emigrantëve dhe refugjatëve afrikanë e aziatikë që përshkojnë shtetet e Ballkanit për të kaluar në brendësi të kontinentit evropian.

Rrjedha të rrëmbyeshme