Botë

Afganistani përsëri në duar të talebanëve

"Fatkeqësisht, shumica e rretheve iu dorëzuan talebanëve pa ndonjë luftë", i tha Radio Evropës së Lirë Mohib-ul Rahman, anëtar i Këshillit provincial

Shtetet e Bashkuara vendosën pas gati 20 vjetësh t'i jepnin fund luftës që e filluan pas sulmeve të 11 shtatorit 2001 për t’i kapur Osama bin Ladenin dhe terroristët e “Al-Qaedas”, të cilët i udhëhoqi. Por, gjithashtu për të stabilizuar dhe demokratizuar vendin. Pjesa e parë e misionit pati sukses, por pjesa e dytë dështoi me të madhe. Talebanët tani kanë siguruar kontrollin e hiseve të mëdha të vendit. Talebanët ngritën të mërkurën flamurin e tyre në njërën prej pikave kufitare ndërmjet Afganistanit dhe Pakistanit. Gratë, me të drejtë, po i druhen më së shumti kthimit të terrorit

 

Shtetet e Bashkuara vendosën pas gati 20 vjetësh t'i jepnin fund luftës që e filluan pas sulmeve të 11 shtatorit 2001 për t’i kapur Osama bin Ladenin dhe terroristët e “Al-Qaedas”, të cilët i udhëhoqi. Por, gjithashtu për të stabilizuar dhe demokratizuar vendin. Pjesa e parë e misionit pati sukses, por pjesa e dytë dështoi me të madhe. Talebanët tani kanë siguruar kontrollin e hiseve të mëdha të vendit. Talebanët ngritën të mërkurën flamurin e tyre në njërën prej pikave kufitare ndërmjet Afganistanit dhe Pakistanit. Gratë, me të drejtë, po i druhen më së shumti kthimit të terrorit

Videoja e telefonit celular është e shkurtër, por ju mund të dëgjoni frikën, madje edhe panikun në zërat e njerëzve që presin. Ata po ngjiten në aeroplanin e vogël. Askush nuk dëshiron të ngelë prapa. Një njeri i vetëm më në fund i kalon njerëzit e sigurisë dhe nxiton për në aeroplan. Personi që filmon shpjegon: "Ai ishte një senator" - një anëtar i Dhomës së sipërme të Parlamentit në Kabul. "Këta janë anëtarë të Parlamentit, përfaqësues nga Këshilli i provincës dhe komandantë”, shkruan revista gjermane “Der Spiegel” në shkrimin e gjatë për frikën e kthimit e Afganistanit në duar të militantëve talebanë.

“Vietnami i dytë”