Botë

“Le të bisedojmë”: Thirrja e Spanjës pas faljes së katalonjasve të burgosur

 

“Me këtë akt duam që ta hapim një kaptinë të re të dialogut e pajtimit dhe t’u japim fund, një herë e përgjithmonë, të gjitha ndasive dhe konfrontimeve”, ka theksuar kryeministri spanjoll, Pedro Sanchez, në një adresim televiziv, teksa njëri prej nëntë liderëve të falur ka reaguar në mënyrë sfiduese ndaj faljeve

Qeveria e Spanjës ka falur zyrtarisht të martën që të nëntë liderët e burgosur separatistë për rolin e tyre në shpalljen e dështuar të pavarësisë së Katalonjës më 2017, në një veprim pajtimi që mund të ndihmojë në kapërcimin e përplasjeve që nxitën çarje të thella në vend.

Liderët ishin dënuar më 2019 me nga nëntë deri në 13 vjet burgim për kryengritje dhe keqpërdorim të fondeve publike, pas referendumit për shkëputje, të cilin autoritetet në Madrid e kishin ndaluar, por që kishte shpjerë drejt shpalljes jetëshkurtër të pavarësisë, në ngjarjen që shkaktoi krizën më të rëndë politike në Spanjë ndër dekada.