Botë

Pse po vështirësohet regjistrimi i popullsisë në Maqedoninë Veriore

Foto: AP

Regjistrimi i popullsisë është çështje e zakonshme statistikore, që kryhet çdo pesë ose dhjetë vjet pa ndonjë bujë të madhe ose mospajtim në shumicën e vendeve. Por kështu nuk ka ndodhur asnjëherë në Maqedoninë Veriore, shtet ky multietnik në rajonin e Ballkanit, shkruan Fatjona Mejdini në një shkrim të gjatë në “Al-Jazeera”, teksa analizon shkaqet e ngecjes së procesit.

 

Apo, si po ndikojnë tensionet e kaluara ndërmjet shumicës maqedonase dhe pakicës shqiptare në ngecjen e regjistrimit të popullsisë në një vend ku të drejtat varen prej përfaqësimit numerik

Regjistrimi i popullsisë është çështje e zakonshme statistikore, që kryhet çdo pesë ose dhjetë vjet pa ndonjë bujë të madhe ose mospajtim në shumicën e vendeve. Por kështu nuk ka ndodhur asnjëherë në Maqedoninë Veriore, shtet ky multietnik në rajonin e Ballkanit, shkruan Fatjona Mejdini në një shkrim të gjatë në “Al-Jazeera”, teksa analizon shkaqet e ngecjes së procesit.

Ajo shtjellon më tutje se si politizimi dhe frika e reperkusioneve të mundshme të regjistrimit shpalosin se si çarja e etnive të ndryshme ka lënë shtetin anëtar të NATO-s dhe aspirues të Bashkimit Evropian pa kryer regjistrimin për më shumë se njëzet vjet.