Botë

Tensionet Britani-Francë: Nga peshkimi në luftanije

Mospajtimet lidhur me të drejtat e reja të peshkimit kanë arritur pikën e shpërthimit, duke i nxitur Londrën dhe Parisin që të nisin anije drejt ishullit të Jerseyit në Kanalin Angles. Ama jo, nuk është puna si për nisje në luftë

 

Mospajtimet lidhur me të drejtat e reja të peshkimit kanë arritur pikën e shpërthimit, duke i nxitur Londrën dhe Parisin që të nisin anije drejt ishullit të Jerseyit në Kanalin Angles. Ama jo, nuk është puna si për nisje në luftë

Ajo që ka nisur si një përplasje relativisht e padukshme rreth të drejtave të peshkimit shumë shpejt ka përshkallëzuar në drejtimin kundër njëra-tjetrës të anijeve të Britanisë së Madhe dhe Francës, pasi që autoritetet franceze kërcënuan me ndërprerjen e rrymës këtë javë për Jerseyin, një ishull ky me rreth 108 mijë banorë.

Sa për qartësi: Britania dhe Franca nuk është se kanë gjasa të hyjnë në luftë. Por, tensionimi përbën një kapitull bizar në marrëdhëniet midis dy vendeve dhe është shenjë e vështirësive të vazhdueshme në një botë të pas Brexitit.