Botë

“Sputnik V” – arma politike e Rusisë

“Sputnik V” – arma politike e Rusisë

Vaksina ruse “Sputnik V” ende nuk e ka marrë miratimin për përdorim nga rregullatori i Bashkimit Evropian dhe do të ketë pak gjasa që të luajë rol në fushatën evropiane të vaksinimit, mirëpo sipas disa analistëve, vaksina e ka arritur një prej objektivave kryesore të saj - nxitjen e ndasive mes dhe brenda shteteve anëtare të BE-së.

 

Vëzhguesit kanë pretenduar se vaksina “Sputnik V” ka më shumë synim që të ndjellë ndasi politike sesa ta luftojë koronavirusin

Vaksina ruse “Sputnik V” ende nuk e ka marrë miratimin për përdorim nga rregullatori i Bashkimit Evropian dhe do të ketë pak gjasa që të luajë rol në fushatën evropiane të vaksinimit, mirëpo sipas disa analistëve, vaksina e ka arritur një prej objektivave kryesore të saj - nxitjen e ndasive mes dhe brenda shteteve anëtare të BE-së.

“’Sputnik V’ është bërë një mjet i fuqisë së butë për Rusinë”, thotë Michal Baranowski, anëtar i një grupi mendimtarësh amerikanë të “German Marshal Fund” në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. “Ka ngulur flamurin e saj në vaksinë dhe qëllimi politik i strategjisë së saj është që të krijojë ndasi në perëndim”.