Botë

Hija e dyshimit mbi raportin e OBSH-së për origjinën e koronavirusit

Një pjesë e hollësive të raportit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë mbi origjinën e COVID-19 është zbardhur të hënën nga agjencia “Associated Press”, pak kohë para publikimit zyrtar. Në këtë version, studiuesit kanë listuar katër skenarë rreth mundësisë së shfaqjes së virusit SARS-Cov-2 mes njerëzve. Në krye të kësaj liste është përmendur bartja e patogjenit nga lakuriqët te njerëzit, nëpërmjet një kafshe tjetër. Ndërkaq është specifikuar se opsioni i përhapjes nëpërmjet produkteve të ngrira ushqimore është i mundshëm, por jo i besueshëm.

 

Zyrtarët e lartë të administratës së presidentit amerikan, Joe Biden, janë shprehur të shqetësuar rreth mënyrës së përpilimit të raportit, përfshirë faktin se Qeveria kineze ka pasur “gisht” në përpilimin e tij. “Shtetet e Bashkuara kanë shqetësime të thella lidhur me metodologjinë dhe procesin e përpilimit të raportit, përfshirë faktin se Qeveria kineze qartazi ka ndihmuar në shkrimin e tij”, ka thënë sekretari amerikan i Shtetit, Antony Blinken, në një deklaratë për CNN-në

Një pjesë e hollësive të raportit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë mbi origjinën e COVID-19 është zbardhur të hënën nga agjencia “Associated Press”, pak kohë para publikimit zyrtar. Në këtë version, studiuesit kanë listuar katër skenarë rreth mundësisë së shfaqjes së virusit SARS-Cov-2 mes njerëzve. Në krye të kësaj liste është përmendur bartja e patogjenit nga lakuriqët te njerëzit, nëpërmjet një kafshe tjetër. Ndërkaq është specifikuar se opsioni i përhapjes nëpërmjet produkteve të ngrira ushqimore është i mundshëm, por jo i besueshëm.

Forma më e përafërt me virusin që e shkakton sëmundjen COVID-19 është gjetur te lakuriqët, të cilët dihet se i bartin koronavirusët. Megjithëkëtë, raporti specifikon se “distanca evolucionare midis këtyre viruseve të lakuriqëve dhe SARS-Cov-2 llogaritet të jetë disa dekada, duke e sugjeruar lidhjen e munguar”.