Botë

Opsionet e Bidenit për Afganistanin

Opsionet e Bidenit për Afganistanin

Në një marrëveshje të nënshkruar me talebanët në shkurtin e vitit 2020, Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë pajtuar që t’i tërhiqnin forcat nga Afganistani deri në majin e këtij viti.

 

Afganistanit i duhet një plan afatgjatë sigurie që përfshin ndihmë teknike dhe materiale për ushtrinë dhe policinë afgane për vitet që vijnë, si dhe siguri të shtuar në kufirin me Pakistanin. Shqetësimi më i madh strategjik për amerikanët është se Afganistani përsëri do të strehojë “Al-Qaedan” ose Shtetin Islamik, të cilat do të ishin në gjendje që t’i sulmonin SHBA-në dhe aleatët e saj

Në një marrëveshje të nënshkruar me talebanët në shkurtin e vitit 2020, Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë pajtuar që t’i tërhiqnin forcat nga Afganistani deri në majin e këtij viti.

Në një analizë rreth kësaj çështjeje, revista amerikane “Foreign Policy” ka vlerësuar se administrata e presidentit, Joe Biden, po përpiqet që t’i përmbahet kësaj marrëveshjeje të paqes, por është përballur me disa sfida të vështira pasi që dhuna mbetet e lartë dhe pak përparim është bërë në bisedimet mes afganëve dhe talebanëve.