Botë

Disidentët nuk janë shenjtorë

Foto: AP

Fenomeni tani i përshkruar si “kultura e anulimit” nuk është diçka e re – qoftë për synime fisnike ashtu edhe për ato mizore – dhe ka historik të gjatë. Është në natyrën e njeriut që ta gjykojë tjetrin, në të drejtë apo në gabim. Por në epokën e komunikimeve online është fare lehtë të mendohet më e liga edhe për një person që nuk e keni takuar kurrë dhe që të vendoset se ata janë të këqij bazuar në një video apo koment – ani pse ata janë, sikurse krejt të tjerët, të papërkryer. Dhe kësisoj, del se është fare e lehtë që aktorët e lig t’i shndërrojnë në armë këto ndjenja.

 

Fushata e organizuar kundër Alexei Navalnyt ishte dëmtuese dhe e pavend

Fenomeni tani i përshkruar si “kultura e anulimit” nuk është diçka e re – qoftë për synime fisnike ashtu edhe për ato mizore – dhe ka historik të gjatë. Është në natyrën e njeriut që ta gjykojë tjetrin, në të drejtë apo në gabim. Por në epokën e komunikimeve online është fare lehtë të mendohet më e liga edhe për një person që nuk e keni takuar kurrë dhe që të vendoset se ata janë të këqij bazuar në një video apo koment – ani pse ata janë, sikurse krejt të tjerët, të papërkryer. Dhe kësisoj, del se është fare e lehtë që aktorët e lig t’i shndërrojnë në armë këto ndjenja.

“Kjo është ajo çfarë ka ndodhur me vendimin e fundit të ‘Amnesty International’ për ta zhveshur disidentin e burgosur rus, Alexei Navalny, nga statusi i tij i ‘të burgosurit të ndërgjegjes’, pas një fushate të errët emailash që i nxjerr në pah deklaratat e tija ksenofobile”, ka shkruar revista prestigjioze, politike amerikane “Foreign Policy”. “Vendimi e trimëron mbulimin propagandistik të Kremlinit mbi rastin Navalny dhe u ofron si trollëve ashtu edhe idiotëve funksionalë arsye si për t’i cilësuar si Navalnyn ashtu edhe këdo që e mbështet atë si nazistë të pastër. Qysh nga fillimi, Amnesty duket se e kishte kuptuar të ishte mashtruar dhe organizata tani është duke iu nënshtruar një rishikimi të asaj çfarë ka ndodhur”, ka shkruar revista në analizën e saj. “Por dëmi tanimë është shkaktuar”.