Botë

Për Bidenin, miqësia me sauditët peshoi më rëndë se penalizimi i princit

Për Bidenin, miqësia me sauditët peshoi më rëndë se penalizimi i princit

Washington, 27 shkurt – Presidenti amerikan, Joe Biden, ka vendosur se kostoja diplomatike e penalizimit të drejtpërdrejtë të princit saudit të kurorës, Mohammed bin Salman, është tepër e lartë, kanë bërë të ditur zyrtarë të lartë të administratës. Kjo përkundër një raporti të hollësishëm të Inteligjencës amerikane, që zbulon se de facto sunduesi i monarkisë ka autorizuar drejtpërsëdrejti vrasjen e Jamal Khashoggit, disidentit dhe kolumnistit të “Washington Post”, i cili ishte droguar dhe gjymtuar në tetorin e vitit 2018.

 

Zyrtarët të cilët kanë folur për të përditshmen “New York Times” kanë bërë të ditur se përbrenda Shtëpisë së Bardhë është ndërtuar konsensusi se prishja e marrëdhënieve në aspektin e bashkëpunimit saudit në kundërterrorizëm dhe në konfrontimin e Iranit ishte thjesht shumë e kushtueshme

Washington, 27 shkurt – Presidenti amerikan, Joe Biden, ka vendosur se kostoja diplomatike e penalizimit të drejtpërdrejtë të princit saudit të kurorës, Mohammed bin Salman, është tepër e lartë, kanë bërë të ditur zyrtarë të lartë të administratës. Kjo përkundër një raporti të hollësishëm të Inteligjencës amerikane, që zbulon se de facto sunduesi i monarkisë ka autorizuar drejtpërsëdrejti vrasjen e Jamal Khashoggit, disidentit dhe kolumnistit të “Washington Post”, i cili ishte droguar dhe gjymtuar në tetorin e vitit 2018.

Vendimi i Bidenit, i cili gjatë fushatës së vitit 2020 e kishte quajtur Arabinë Saudite një shtet që “nuk i respekton vlerat shoqërore”, është marrë pas disa javësh debat, gjatë të cilëve ekipi i tij i porsazgjedhur i sigurisë kombëtare e kishte këshilluar se nuk ekziston as edhe një mënyrë për t’ia ndaluar princit të kurorës hyrjen në Shtetet e Bashkuara apo për t’i ngritur padi penale, pa i dëmtuar marrëdhëniet me njërin prej aleatëve më të rëndësishëm amerikanë në botën arabe.