Botë

S’ka bukë, s’ka paqe

S’ka bukë, s’ka paqe
 

Ekspertët e Sigurisë Kombëtare duhet që ta rikthejnë ushqimin në tryezën e diskutimit, si një çështje thelbësore

Qasja e një popullate në ushqim të mjaftueshëm, të sigurt dhe me vlera të konsiderueshme ushqyese ka qenë përherë një interes esencial shtetëror qysh se mbahet mend. Në Bibël, Jozefi qe ngritur në pushtet pasi e zgjodhi çështjen e mungesës së ushqimit në Egjipt; gjatë Luftës së Ftohtë, Shtetet e Bashkuara të Amerikës morën vendim strategjik për t’i iniciuar programet e Ushqimit për Paqe, që siguruan qasje më të lehtë në ushqim, rëndom me aleatët e saj.

Këto dhe instancat e tjera, sipas një analize të revistës prestigjioze amerikane “Foreign Policy”, e shpërfaqin një të vërtetë të thjeshtë: Qasja në ushqim dhe siguria kombëtare janë ngushtësisht të ndërlidhura. Rikujtuesi më i fundit i kësaj ndodhi më 9 tetor, kur Komiteti norvegjez i Nobelit e shpërbleu me Nobel të Paqes më 2020 Programin Botëror të Ushqimit, lidhur me përpjekjet për ta luftuar urinë. Komiteti tërhoqi gjithashtu një paralele të rëndësishme midis ushqimit, luftës dhe paqes, duke shtuar se WFP-ja duhet të lartësohet për “përmirësimin e kushteve të paqes në rajonet e afektuara nga konfliktet dhe se veproi si një forcë shtytëse në iniciativën për parandalimin e përdorimit të urisë si armë lufte dhe konflikti”.