Botë

Islami është në krizë, por Franca po e vështirëson zgjidhjen

Islami është në krizë, por Franca po e vështirëson zgjidhjen
 

“Islami është një religjion që është në krizë në mbarë botën sot”. Kjo është çfarë deklaroi presidenti francez, Emmanuel Macron, më 2 tetor, njëherësh duke bërë të ditur “planin anti-radikalizëm”. Dhe vetëm dy javë më vonë, më 16 tetor, një njeri i lidhur ngushtë me radikalizmin vrau dhe ia preu kokën mësimdhënësit Samuel Paty, në periferi të Parisit, vetëm pse ua kishte treguar nxënësve karikaturat kundërthënëse të profetit Muhamed. Dhe disa ditë më vonë, tre besimtarë në një kishë në Nice u masakruan prej një tjetër terroristi, i cili duket se kishte motiv të njëjtë: të ndëshkonte kundër blasfemisë ndaj profetit të islamit. Në këmbim, autoritetet franceze nisën një fushatë kundër gjithçkaje që vlerësohej se ishte islamizëm, dhe gjithashtu projektuan karikaturat kundërthënëse të profetit Muhamed në ndërtesat e zyrave qeveritare në Francë – duke bërë protesta masive në shumë pjesë të botës myslimane, ka vlerësuar Mustafa Akyol, hulumtues në Institutin Cato, në një analizë të gjatë për revistën politike, “Foreign Policy”.

Studiuesi i përqendruar në islamin dhe modernitetin vlerëson se Macroni jo vetëm që nuk po e ndihmon islamin në krizë, por po nxit acarin në mesin e atyre që zotohet se do t’i mposhtë.