Botë

Shkrirja e akullit: Zjarret dhe temperaturat po ndikojnë në Arktik

Shkrirja e akullit: Zjarret dhe temperaturat po ndikojnë në Arktik

Hapësira e oqeanit të mbuluar me akull në Polin Verior, që shtrihet deri në jug te Alaska, Kanadaja, Grenlanda dhe Rusia, ka arritur pikën më të ulët të 3.7 kilometra katrorëve.

Akulli i detit Arktik e arrin pikën e tij më të ulët në shtator dhe me të lartën në mars pas dimrit të fuqishëm, trasmeton KOHA.
Profesori Michael Tjernstrom, meteorolog në Universitetin e Stokholmit, thotë se pamjet janë shqetësuese, por më shumë shqetësuese është prirja për rënien e trashësisë së akullit të detit.
“Është hera e dytë që shkojmë nën 3.7 milionë kilometra katrorë të akullit të detit në Arktik. Por nuk është vetëm kjo, gjithashtu shohim edhe largim më të shpejtë të trashësisë së akullit të detit. Kështu që ka sasi të akullit të detit në Arktik që po zhduket, ndoshta edhe më shpejt sesa shtrirja e akullit”, ka thënë Tjernstorm.