Botë

Kina, dështimi më i madh i Merkelit

Kina, dështimi më i madh i Merkelit

 Angela Merkel e ka bërë të qartë se do të tërhiqet nga politika me zgjedhjen e liderëve të rinj të vendit në zgjedhjet parlamentare të vjeshtës së vitit të ardhshëm. Por deri atëherë do të arrijë të krahasohet me ish-kancelarin Helmut Kohl, i cili kishte qeverisur vendin për gjashtëmbëdhjetë vjet me radhë. Ai kishte hyrë në histori pasi ia kishte hapur rrugën ribashkimit të Gjermanive.

Dhe Merkel do të donte që të lërë prapa vetes arritje të jashtëzakonshme në raportet e Gjermanisë me Kinën, dhe veprimet e Partisë Komuniste të Kinës janë kundër frymës së dëshiruar prej saj, vlerëson revista politike amerikane, “Foreign Policy”. Në analizën e gjatë vlerësohet se Merkel u ka dhënë përparësi marrëveshjeve të ardhshme krahasuar me vlerat morale, por ajo nuk është e vetmja që ka ndjekur këtë diskurs, shkruan “Foreign Policy”. Është raportuar me të madhe se Merkeli dëshironte të linte skenën politike me një samit të rëndësishëm ndërmjet Kinës dhe Bashkimit Evropian në Leipzig, ku kishte studiuar fizikën në universitetin lokal, që atëherë kishte emrin “Karl Marks”, në mes të viteve shtatëdhjetë.