Botë

Si e blenë shërbimi sekret amerikan CIA dhe ai gjerman BND një firmë zvicerane dhe me aparatet e saj përgjuan gjysmën e botës

Si e blenë shërbimi sekret amerikan CIA dhe ai gjerman BND një firmë zvicerane dhe me aparatet e saj përgjuan gjysmën e botës

Mediat zvicerane, gjermane dhe amerikane kanë zbuluar njërën prej aferave më të mëdha në botë pas Luftës së Dytë Botërore. Më 1970 shërbimi sekret amerikan CIA dhe ai gjerman BND blenë firmën zvicerane Crypto AG me seli afër Zürichut. Crypto prodhonte aparate për kodimin e mesazheve. Mbi 100 shtete kanë blerë këto aparate zvicerane pa e ditur se firma që i prodhonte ishte pronë e shërbimeve perëndimore, të cilat kësisoj kanë qenë në gjendje të përgjojnë komunikimet sekrete të shteteve të ndryshme – mes tyre edhe të Jugosllavisë.

Kush ka qasje në informacion, ai gjendet një hap para armikut. Për të siguruar qasje në informacion shërbimi sekret amerikan CIA dhe shërbimi sekret gjerman BND gjatë Luftës së Ftohtë startuan njërin prej aksioneve më spektakulare pas Luftës së Dytë Botërore: më 1970 CIA dhe BND e blenë përgjysmë firmën zvicerane Crypto AG me seli në Steinhausen në kantonin e Zugut në Zvicër. Crypto AG prodhonte aparate për kodimin e mesazheve. Makinat e Crypto AG kodonin komunikimin sekret, duke pamundësuar kështu përgjimin. Për të humbur gjurmë, blerja e Crypto AG u bë përmes një fondacioni në Principatën e Lichtensteinit.