Botë

Parashikohet rritje e konsiderueshme e çmimit të naftës

Parashikohet rritje e konsiderueshme e çmimit të naftës

Çmimi i naftës pritet që të rritet pas sulmeve të fundjavës mbi dy fabrikat kryesore të përpunimit të saj në Arabinë Saudite, derisa analistët kanë thënë se një fuçi nafte do të ofrohet për pesë deri në dhjetë dollarë më shumë pas hapjes së tregjeve të hënën dhe të mbërrijë deri në 100 dollarë për fuqi, po qe se eksportuesja më e madhe botërore nuk arrin ta rikthejë furnizimin, transmeton Reuters.

Houthit, krah i Iranit në Jemen, e kanë marrë përgjegjësinë për sulmin mbi dy fabrikat kryesore të industrisë së naftës në Arabinë Saudite të shtunën, të cilat e kanë përgjysmuar prodhimin e naftës në këtë mbretëri, veprim ky që pritet të ngritë si çmimet e naftës, ashtu edhe tensionet në Lindjen e Mesme. Arabia Saudite është eksportuesja më e madhe botërore e naftës, që dërgon më shumë se shtatë milion fuçi naftës tek destinacionet botërore për çdo dite.