Botë

Brenda “lagjes shtet” që sfidon edhe policinë greke

Brenda “lagjes shtet” që sfidon edhe policinë greke

Akrepat tregojnë se ora porsa ka kaluar pesëshin e mëngjesit në lagjen e Athinës qendrore “Exarcheia”. Një grup afganësh dhe iranianësh janë ulur bashkë midis rrugës, me një baner në të cilin shkruan “No Pasaran” të varur ndërmjet ndërtesave mbi kokat e tyre. Ata qeshin e bëjnë shaka derisa hanë byrekë me djathtë të shërbyer nga tryeza e bashkësisë.

Mëngjesi publik shërbehet jashtë “Notara 26”, një zonë akomodimi e vetorganizuar nga refugjatët. Prej hapjes së saj në shtator 2015 në kulmin e krizës së refugjatëve, ajo ka ofruar strehim për më shumë se nëntë mijë persona, shkruan Koha Ditore. Këto “mëngjese rezistence” – që organizohen në orët e hershme kur ka më shumë mundësi të ketë aksione spastrimi nga policia greke – janë kthyer në një ngjarje të përditshme prej se qeverisjen e vendit e mori qeveria e Demokracisë së Re që fitoi zgjedhjet e korrikut.