Botë

“Prite Perden e hekurt”: Pikniku i lirisë, i Gjermanisë

“Prite Perden e hekurt”: Pikniku i lirisë, i Gjermanisë

Shprehja që tingëllonte krejt e pasherr, “Pikniku panevropian” në Hungarinë e para tridhjetë vjetësh do të shënonte prerjen e parë të Perdes së hekurt, kur më shumë se 600 gjermanolindorë kaluan përgjatë portës kufitare në Austri.

Ishte sinjal për një eksod drejt Perëndimit që nuk do të vërshonte rrëmbyeshëm, duke kulmuar me rënien e Murit të Berlinit në nëntorin e vitit 1989, përderisa regjimet prosovjetike ranë një nga një në Evropën Qendrore dhe atë Lindore, shkruan Koha Ditore.