Auto

Veturat elektrike, “ujq nën lëkurën e deles”

Veturat elektrike, “ujq nën lëkurën e deles”

Emetimet e dyoksidit të karbonit nga veturat elektrike janë dy herë e gjysmë më të larta sesa kanë treguar testimet zyrtare, thuhet në një hulumtim të ri. Makinat hibride elektrike fuqizohen nga një motor elektrik që përdor një bateri, e cila rimbushet duke qenë në prizë apo nëpërmjet një motori me benzinë apo naftë. Ato përbëjnë 3 për qind të shitjes së veturave të reja. Por analizat nga grupet e presionit “Transport and Environment and Greenpeace” kanë sugjeruar se ato emetojnë një mesatare prej 120g CO2 për kilometër, kundruall me 44g për kilometër në testet e “laboratorëve” zyrtarë. Makinat hibride elektrike janë shitur si alternativa me më pak karbon, sesa makinat tradicionale dhe makinat konvencionale – që nuk mund të rimbushen nga një burim i jashtëm – dhe po bëhen të famshme ditë pas dite. Hulumtimi i ri është publikuar pasi Qeveria konsideron se nëse duhet të sjellë ndalim-propozim të shitjes së veturave të reja konvencionale hibride, me benzinë dhe naftë nga viti 2025 deri më 2030.

“Zyrtarët” kundër “botës së vërtetë”