Arbëri

Përplasje në Komisionin për Shëndetësi, PDK-ja thotë se Qeveria e rriti varfërinë

Komisioni per Shendetesi

Foto: Kosova Press

Në Komisionin parlamentar për Shëndetësi pati diskutime mes pozitës dhe opozitës, ku kjo e fundit kritikoi qeverinë aktuale për rritjen e varfërisë në Kosovë.

Anëtari i komisionit nga Partia Demokratike e Kosovës, Bekim Haxhiu, u shpreh i zhgënjyer pas publikimit të listës së çmimeve të barnave, ngase sipas tij vërehet shtrenjtimi i tyre. Haxhiu potencoi se rritja të çmimit të barnave ndikon drejtpërdrejtë edhe në rritjen e varfërisë së qytetarëve.

Ndërkaq, lidhur me këtë është kundërpërgjigjur anëtari i këtij komisioni nga Lëvizja Vetëvendosje, Haxhi Avdyli, për çka tha se qeveria aktuale në këto tri vite e gjysmë ka treguar se është shumë e interesuar për zvogëlimin e varfërisë.

"Sa e sa kohë që ne e monitorojmë këtu, ligjin për shërbime sociale...Për këtë na tregon shumë edhe ligji tjetër, të cilin ne e kemi votuar si Kuvend, ligji për rregullimin e çmimeve të produkteve medicinale me të cilin qëllimi dhe synimi i të gjithëve ka qenë që me këtë ligj të ulen çmimet e barnave dhe të ketë një unifikim të çmimit të barnave në nivelin e Republikës së Kosovës. Mirëpo, i zhgënjyer me atë që kam parë pas publikimit të listës së çmimeve të barnave, ku barnat të cilat sot janë në treg me pakicë, në listën e çmimeve dalin shumë më shtrenjtë sesa që janë në treg me pakicë...Rritja e çmimit të barnave ndikon drejtpërdrejtë edhe në rritjen e varfërisë së qytetarëve", tha Haxhiu.

Avdyli potencoi se qeveria me vendime e përkrahje direkte ka ndikuar në eliminimin e formave të varfërisë.

"Kjo qeveri në këto tri vite e gjysmë ka treguar se është shumë e interesuar për zvogëlimin e varfërisë, me vendime direkte me përkrahjen direkte me materiale lehona, me përkrahjen direkte të fëmijëve, pastaj me Superpunën, me përkrahjen e të rinjve, me produkte të veçanta ka ndikuar drejtpërdrejtë në eliminimin e formave të varfërisë që është objektivi i parë”, tha Avdyli.

Haxhiu tha se politika e kësaj qeverie është që të varfërojnë qytetarët me shtrenjtimin e energjisë elektrike dhe produkteve.

"Me ia shtrenjtua rrymën i nderuari Haxhi, qytetarëve mbi 100 për qind edhe me iu dhanë qytetarëve 1 herë nga 100 euro nuk është politikë për zhvillim të qëndrueshëm por është lëmoshë për qytetarët. Sepse, sipas asaj që po e shoh, politika e qeverisë është që të varfërojnë qytetarët me shtrenjtimin e energjisë dhe produkteve", tha Avdyli.

Ndërkaq, para anëtarëve të këtij komisioni raportoi ekspert, Fitim Mulolli i cili potencoi se Ligji për Shërbime Sociale dhe Familjare zë vend të rëndësishëm për realizimin e objektivave sepse, derisa shton se raporti i vlerësimit i përmbush rreth 11 targete.

Ai tha se janë 169 targete për t’u përmbushur në të gjitha fushat, derisa shtoi se qëllimi është që gradualisht deri në vitin 2030 të përmbushen sa më shumë këto objektiva.

"Pra, janë 169 targete për të gjitha fushat, e të gjitha fushat e të gjitha aspekteve që duhet të mbulohen institucionet e çdo shteti, në këtë rast edhe të Republikës së Kosovës. Ky ligj me mjaft sukses (përmbushi) rreth 11 prej tyre plus rreth 3 targete të fushës së arsimit, ndonëse nuk është fushë prioritare të mbulohet, prapë i prek ato. Qëllimi është gradualisht që deri në vitin 2030 të përmbushen sa më shumë këto objektiva", tha Mulolli./ KosovaPress