Arbëri

Ekspertët e Këshillit të Evropës e cilësojnë të tepruar përdorimin e forcave policore në veri

 

Kosova është kritikuar për përdorim të tepruar të forcave policore në veri të vendit në raportin e ekspertëve të Këshillit të Evropës, të cilët kanë trajtuar përshtatjen e sistemit ligjor të Kosovës me standardet e organizatës, në të cilën Kosova dorëzoi aplikacionin për anëtarësim vitin e kaluar. Aty, konstatohet se përderisa institucionet politike kanë treguar më shumë vendosmëri për të luftuar korrupsionin dhe krimin e organizuar, ato jo gjithmonë e respektojnë pavarësinë e gjyqësorit dhe se ka një tendencë shqetësuese për përdorimin e tepruar të forcave speciale policore në veri të Kosovës

Kosova portretizohet si vend që nuk i respekton vendimet e gjykatave e as marrëveshjet ndërkombëtare, në Raportin mbi përshtatjen e sistemit ligjor të Kosovës me standardet e Këshillit të Evropës. Dokumenti është përpiluar nga ekspertët e këtij institucioni, të cilët kanë qëndruar në Kosovë prej 24 deri më 27 shtator. Aty Kosovës i përshkruhen ngecjet në fushën e sundimit të rendit e ligjit, me theks zbatimi i ligjit në komunat e populluara me shumicë serbe.

Në pjesën që u referohet tensioneve në veri, të cilat kulmuan me sulmin terrorist në Banjskë të Zveçanit, prej Kosovës kërkohet që të përmbahet nga veprimet policore që mund të çojnë në përplasje të mëdha. Sipas dokumentit, vetëm falë KFOR-it u bë e mundur që të shmanget përshkallëzimi më i madh i situatës.