Arbëri

BE-ja s’tregon nëse është në linjë me SHBA-në që Asociacioni të jetë në përputhje me Kushtetutën

 

Peter Stano, zëdhënës i BE-së për çështje të Politikës së Jashtme dhe të Sigurisë, ka refuzuar që të përgjigjet në mënyrë të drejtpërdrejtë në pyetjen nëse blloku evropian është i një mendimi me SHBA-në se Asociacioni i komunave me shumicë serbe duhet të jetë në kuadër të Kushtetutës së Kosovës. Ai e ka vënë fokusin në kërkesën e 27 vendeve anëtare të BE-së që Kosova ta nisë menjëherë, pa vonesa dhe pa parakushte, punën drejt themelimit të këtij mekanizmi

Me gjithë përshtatshmërinë e madhe të ditëve të fundit midis Shteteve të Bashkuara të Amerikës (SHBA) dhe Bashkimit Evropian (BE) lidhur me dialogun midis Kosovës dhe Serbisë, në Brukselin zyrtar të enjten nuk kanë pranuar që të flasin në mënyrë konkrete nëse e ndajnë mendimin e Washingtonit zyrtar se Asociacioni i komunave me shumicë serbe duhet të themelohet duke e marrë parasysh Kushtetutën dhe mendimin e Gjykatës Kushtetuese të Kosovës.

Më 2016, Kushtetuesja pati konstatuar se marrëveshja për themelimin e Asociacionit, të cilën Kosova e Serbia e arritën në kuadër të dialogut të Brukselit, nuk është në harmoni të plotë me aktin më të lartë juridik të shtetit. Megjithëkëtë, Gjykata nxori mendimin se ajo mund të harmonizohet nëpërmjet akteve ligjore.