Arbëri

24 vjet pas luftës, kërkohet profilizimi i gjyqtarëve për trajtimin e krimeve të 1999-s

Shenjat e luftës në Çikatovë të Vjetër, Drenas (Foto: Driton Paçarada)
Shenjat e luftës në Çikatovë të Vjetër, Drenas (Foto: Driton Paçarada)
 

Muajin e shkuar, Departamenti Special i Gjykatës Themelore në Prishtinë i ka adresuar kërkesë Këshillit Gjyqësor të Kosovës (KGJK), që, krahas rritjes së numrit të stafit, ta bëjë edhe profilizimin e gjyqtarëve, me justifikimin e shtimit të lëndëve ndërlidhur me krimet luftës së viteve 1998-1999 në Kosovë. Por Lavdim Makshana, nga Instituti i Kosovës për Drejtësi (IKD), e ka kualifikuar si të vonuar këtë kërkesë të Departamentit Special, ani se ka thënë që profilizimi i gjyqtarëve është i nevojshëm

24 vjet pas përfundimit të luftës, Kosova nuk ka gjyqtarë të profilizuar për gjykimin e rasteve të krimeve të luftës, të kryera nga forcat serbe.

Njohësit e çështjeve të drejtësisë e kanë kualifikuar si domosdoshmëri specializimin e gjyqtarëve në këtë lëmi, ndërkaq kanë adresuar kritika tek institucionet përgjegjëse për mosshfrytëzimin e kompetencave dhe vonimin e procesit. Gjatë muajit të shkuar, Departamenti Special i Gjykatës Themelore në Prishtinë i ka adresuar kërkesë Këshillit Gjyqësor të Kosovës (KGJK), që krahas rritjes së numrit të stafit, ta bëjë edhe profilizimin e gjyqtarëve, me justifikimin e shtimit të lëndëve ndërlidhur me krimet luftës së viteve 1998-1999 në Kosovë.