Arbëri

Rohde: Asociacioni është një lloj i autonomisë që nuk e kërcënon sovranitetin e Kosovës

 

Të gjithë ata që shprehin shqetësime se Asociacioni i komunave me shumicë serbe është entitet për një etni në një shtet multietnik kanë të drejtë, sikur të mos ishin nënshkruar marrëveshje të cilat ofrojnë krijimin e tij, ka thënë ambasadori i Gjermanisë në Kosovë, Jorn Rohde. Në intervistën e dhënë emisionit “Interaktiv” të KTV-së, Rohde ka thënë se për të ecur para palët duhet të respektojnë marrëveshjet. Ai ka konfirmuar qëndrimin e Gjermanisë, por edhe të shteteve që e kanë njohur shtetin e Kosovës se nuk do të ketë bosnjëzim e as Republikë Serbe. Ai po ashtu ka rikthyer në vëmendje planin franko-gjerman.

“Një OJQ gjermane së bashku me Institutin Evropian për Paqe së voni e kanë publikuar një propozim për Asociacionin, i cili shumë qartë është hartuar të jetë në harmoni me aktgjykimin e Gjykatës Kushtetuese nga 2015-a, e cila gjithashtu parasheh disa kompetenca në fushën e shëndetësisë dhe arsimit e mbase edhe planifikim. Dhe kjo e gjitha është në harmoni me ligjet e Kosovës”, ka thënë Rohde.