Arbëri

Mosparaqitja e kandidatëve për kryetarë rrezikon mbajtjen e zgjedhjeve në veri

 

Albert Krasniqi, hulumtues në organizatën “Demokraci Plus”, ka numëruar mundësinë e shpalljes së gjendjes së jashtëzakonshme në veri si një prej skenarëve që mund të zbatohen deri në gjetjen e një zgjidhjeje. “Njëra mënyrë është që të krijohet një bazë ad hoc ligjore, e cila ia mundëson presidentes që të bëjë shtyrjen e zgjedhjeve, por gjithmonë në konsultim me partitë politike. Ose e dyta, përmes shpalljes së gjendjes së jashtëzakonshme që i mundëson deri në 90 ditë të shtyhen zgjedhjet, aq sa mund të zgjasë gjendja e jashtëzakonshme. Por, nëse kërkohet përtej kësaj date ose përtej këtij afati, duhet që të ketë një votim në Kuvend dhe të jetë Kuvendi institucioni që e mundëson shtyrjen përtej këtij afati”, ka thënë ai

Vetëm një subjekt politik ka aplikuar për certifikimin e pjesëmarrjes në zgjedhjet e

jashtëzakonshme që janë caktuar të mbahen më 18 dhjetor në katër komuna veriore të Kosovës, dy ditë para përmbylljes së afatit të përcaktuar nga Komisioni Qendror i Zgjedhjeve (KQZ).