Arbëri

Njohësit e arsimit thonë se kompensimi i orëve nuk ka alternativë

 

Greva njëmuajshe në arsim ka bërë dëme të mëdha, vlerësojnë njohësit e çështjeve të arsimit dhe, sipas tyre, tash duhet rikuperuar ato në mënyrë që të shmangen pasojat në nxënës. Ata tërheqin vërejtjen për ndikim e madh të grevës te fëmijët që kanë nisur me klasën e parë, te nxënësit e klasave të pesta që e përfundojnë ciklin e ulët, si dhe klasat e nënta e të dymbëdhjeta, që i nënshtrohen përkatësisht Testit të Arritshmërisë dhe të Maturës

Nëse orët e humbura, shkaku i grevës njëmuajshe të mësimdhënësve, nuk kompensohen, atëherë pasojat janë të mëdha për nxënësit, thonë njohësit e arsimit në Kosovë. Paralajmërimi i tyre mbi pasojat e grevës vjen në kohën kur ende vazhdon debati nëse duhet vënë në jetë propozimin e Ministrisë së Arsimit për kalendarin e ri, që parasheh mësim edhe gjatë të shtunave e shkurtim të pushimit dimëror, si dhe refuzimit të Sindikatës për t’i kompensuar orët e humbura.

Drejtori i organizatës “Teach for Kosova”, Egzon Gashi, ka thënë se kompensimi i orëve nuk ka alternativë. Sipas tij, nëse një njësi mësimore nuk shpjegohet, nxënësit do të ngecin në fitimin e njohurive për atë lëndë.