1 perditesime
23:38

Haxholli: Reciprociteti për letërnjoftim ndaj Serbisë, pjesë e marrëveshjes së 2011-s

Reciprociteti i vendosur nga Qeveria e Kosovës ndaj Serbisë për letërnjoftim, të mërkurën, sipas hulumtueses së Institutit Demokratik të Kosovës, Violeta Haxholli, është pjesë e marrëveshjes mes dyja vendeve e arritur në vitin 2011.

Ajo deklaroi në Interaktiv të KTV-së, se ajo qw ishte arritur në marrëveshjen mes Kosovës dhe Serbisë, ishte aplikuar vetëm nga Serbia, ndërsa Kosova siç u shpreh ajo, nuk e kishte zbatuar.

“Vetëm Serbia i ka aplikuar ato masa, Kosova kishte vendosur të mos e zbatojë atë pikë. Marrëveshja i ka përfshirë këto dy vendime, por për herë të parë shohim një Qeveri që po e zbaton atë pikë të marrëveshjes. Ajo marrëveshje është ndërmjetësuar nga Bashkimi Evropian”, deklaroi Haxholli.

Ajo theksoi se kundërshtimi serb ndaj vendimit të Qeverisë vjen pasi “janë befasuar nga vendimi”.

“Kjo notë proteste nga ana e Serbisë vjen sepse janë befasuar, kjo marrëveshje është bërë vite më herët por tani është aplikuar. Është e bazuar në marrëveshjen për lëvizjen e lirë. Nuk është masë reciproke, është masë që bazohet në marrëveshjen e vitit 2011”, shtoi ajo.

Haxholli tha se Qeveria e Kosovës do të duhej që pas secilit vendim të marrë, ta shoqëronte me një fushatë lobimi te shtetet partnere.

Çdo vendim i Qeverisë të shoqërohet me një aktivizëm të zyrtarëve, për çdo vendim, qofshin takime me vendet në këtë rajon, apo vendet të përfshira në proces”, shtoi ajo.

23:17

Haxholli: Kosovarët më optimistë sesa serbët për dialogun

Qytetarët e Kosovës janë më optimistë sesa ata serbë sa i përket dialogut për normalizim marrëdhëniesh ndërmjet dy vendeve, thonë rezultatet e sondazhit të realizuar së fundmi nga Instituti Demokratik i Kosovës (KDI).

Sondazhi, i cili është realizuar në Kosovë dhe Serbi lidhur me dialogun, ka nxjerr rezultate interesante, ka thënë të mërkurën në Interaktiv të KTV-së, Violeta Haxholli, hulumtuese në KDI.

Sipas saj, ka edhe pyetje në të cilat përgjigjet kanë qenë përafërsisht të njëjta si në Kosovë ashtu edhe në Serbi.

“Rezultatet kanë qenë shumë interesante, ka një skepticizëm më të madh te qytetarët e Serbisë sa i përket çdo aspekti të dialogut, ndërkaq ata të Kosovës janë më optimistë. Në disa pika ka të përbashkëta, si te pyetja e parë ku afro gjysma e qytetarëve të të dyja vendeve thonë që dialogu nuk i ka përmirësuar raportet mes Kosovës e Serbisë, por që as nuk janë përmirësuar e as keqësuar sipas tyre. Qytetarët e Kosovës mendojnë që Qeveria e Serbisë po përfiton më shumë nga dialogu, ndërkaq qytetarët në Serbi janë shprehur se nuk e dinë se kush po përfiton më shumë nga dialogu”, ka thënë Haxholli.

Ajo ka shtuar se në krijimin e perceptimeve të tilla ndaj dialogut ka ndikuar shumë elita politike në të dy vendet.

Sa i përket pyetjes së sondazhit se kush është fajtor për mungesën e progresit në dialog, Haxholli ka thënë se edhe këtu ka pasur përgjigje që e kanë befasuar KDI-në.

“Qytetarët në Kosovë e fajësojnë Qeverinë e Serbisë për mungesë të progresit në dialog, ata në Serbi e fajësojnë BE-në, ndërkaq serbët e Kosovës e fajësojnë Qeverinë e Kosovës për mungesë të progresit në dialog. Tani është momenti edhe koha që edhe pse me vonesë, Qeveria e Kosovës duhet ta fuqizojë komunikimin me komunitetin serb në Kosovë”, është shprehur ajo.

Sondazhi është realizuar nga 10 deri më 19 qershor, me mbi 2.000 të anketuar të moshës mbi 18 vjeç, në Kosovë e Serbi.