Arbëri

Greqia i del në ndihmë Shqipërisë për fikjen e zjarrit në Sazan me një aeroplan

 

Një avion tip Canadair CL 415, i dërguar nga autoritetet greke, i është bashkuar të martën në mëngjes përpjekjeve të njësive të mbrojtjes civile dhe atyre të ushtrisë së Shqipërisë për shuarjen e vatrave të zjarrit, të cilat prej tre ditësh janë aktive në ishullin e Sazanit.

Ndërhyrja e avionit për shuarjen e zjarreve nga ajri u bë e mundur pasi autoritetet shqiptare kërkuan mbështetjen e Mekanizmit të Mbrojtjes Civile të Bashkimit Europian dhe Greqia iu përgjigj menjëherë kësaj kërkese. Shqipëria nuk ka avionë të specializuar për raste të emergjencave nga zjarret, ndërsa në raste të ngjashme janë përdorur disa prej helikopterëve të ushtrisë. Por ministria e Mbrojtjes shpjegoi një ditë më parë, se helikopterët që mund të përdoreshin për ndërhyrje na ajri, ndodheshin jashtë vendit, për t’iu nënshtruar mirëmbajtjes periodike.