Arbëri

Nafta dhjetë centë më shtrenjtë në pesë ditë, akuza për abuzim me çmime

nafta, karburant, shtrenjtimi, benzine
Foto: Driton Paçarada / KOHA
 

Çmimi i naftës është rritur sërish. Vetëm brenda kësaj jave çmimi është ngritur për gati 10 centë. Nga Shoqata e naftëtarëve kanë theksuar se qëndrueshmëri të çmimeve nuk do të ketë pa përfunduar lufta Rusi-Ukrainë. Deri atëherë, njohësit e çështjeve tregtare rekomandojnë që Qeveria të ndërmarrë hapa të shpejtë përveç me inspektim për manipulime të mundshme, edhe duke hequr TVSH-në apo ulur akcizën e naftës

Çmimet në tregun e karburanteve po vazhdojnë të luhaten. Nga java në javë litri i naftës po tregtohet ndryshe. Brenda 4-5 ditësh çmimi i naftës është rritur për gati dhjetë centë. Në fillim të javës litri i naftës ka kushtuar 1.64 euro, ndërsa tash çmimi ka shkuar 1.73 euro. Rritja e çmimit të naftës ka ndodhur për shkak të luftës Rusi-Ukrainë dhe sanksioneve që vendet perëndimore i kanë vendosur Rusisë, e cila është një ndër furnizueset më të mëdha të Evropës me naftë. Çmimi i naftës diktohet nga bursa ndërkombëtare, por njohësit e tregut kanë se lëvizjet në bursë nuk reflektohen saktë në Kosovë, duke akuzuar tregtarët e naftës për manipulime me çmimet. Për ta kontrolluar rritjen e çmimeve po rekomandohet që Qeveria ta heqë tatimin në vlerën e shtuar nga nafta ose edhe ta zbresë akcizën e saj.

Ndryshimet në çmime, kryetari i Shoqatës së Naftëtarëve, Fadil Berjani ka thënë se nuk mund të kontrollohen meqë varen nga lëvizjet në bursën ndërkombëtare. Në një përgjigje me shkrim për Kohën, ai ka theksuar se stabilitet të çmimeve në tregun e karburanteve nuk do të ketë pa përfunduar lufta Rusi-Ukrainë.