Arbëri

Tenderët 11 milionë eurosh të “amnistuar” nga Prokuroria

Foto: Driton Paçarada / KOHA

Me certifikata që dyshohet se janë falsifikuar, kompania “Beni Dona Plast” ka fituar jo vetëm tenderin për furnizimin me ushqim të shtëpive të pleqve, por edhe të Forcës së Sigurisë së Kosovës. Të dy tenderët bashkë kapin vlerën e afro 11 milionë eurove. Rasti, ndonëse nga Task Forca Kundër Korrupsion e Policisë është dërguar në Prokurorinë Speciale, ai ka përfunduar te Prokuroria Themelore e Prishtinës. Themelorja fillimisht e ka mbyllur atë, për ta riiniciuar pas kërkesës së një OJQ-je për qasje në vendimin për mbyllje. Dy vjet pas, kjo çështje është ende në fazën e hetimit parapenal, që i bie se kompanisë i lejohet e drejta për të konkurruar në tenderë të tjerë. Për rastin janë të njoftuar Ministria e Drejtësisë dhe autoritetet gjermane

 

Me certifikata që dyshohet se janë falsifikuar, kompania “Beni Dona Plast” ka fituar jo vetëm tenderin për furnizimin me ushqim të shtëpive të pleqve, por edhe të Forcës së Sigurisë së Kosovës. Të dy tenderët bashkë kapin vlerën e afro 11 milionë eurove. Rasti, ndonëse nga Task Forca Kundër Korrupsion e Policisë është dërguar në Prokurorinë Speciale, ai ka përfunduar te Prokuroria Themelore e Prishtinës. Themelorja fillimisht e ka mbyllur atë, për ta riiniciuar pas kërkesës së një OJQ-je për qasje në vendimin për mbyllje. Dy vjet pas, kjo çështje është ende në fazën e hetimit parapenal, që i bie se kompanisë i lejohet e drejta për të konkurruar në tenderë të tjerë. Për rastin janë të njoftuar Ministria e Drejtësisë dhe autoritetet gjermane

Dy vjet nuk i kanë mjaftuar Prokurorisë së Shtetit që ta përmbyllë hetimin e nisur nga Task Forca Kundër Korrupsion e Policisë së Kosovës ndaj kompanisë “Beni Dona Plast” për dyshimet për falsifikimin në tenderin 8 milionësh për furnizim me ushqim për Forcën e Sigurisë së Kosovës. Dyshimet e para se kjo kompani i ka falsifikuar ISO certifikatat e një kompanie gjermane, hetuesit e Task Focës Kundër Korrupsion i kishin dërguar në Prokurorinë Speciale.

Rastet e profilit të lartë, sipas një udhëzimi administrativ të vitit 2013, hetohen nga Prokuroria Speciale, por kjo prokurori këto dyshime i kishte deleguar në shkallë më të ulët, përkatësisht te Prokuroria Themelore në Prishtinë. Por edhe ky organ i akuzës nuk e ka shtyrë para procesin hetimor, ndonëse siç kanë treguar burimet e KOHËS, pikërisht Prokuroria ka kërkuar shkresën e Prokurorisë në Gjermani në të cilën ngrihen dyshimet për falsifikimin e certifikatave.