Arbëri

Masat anti-COVID: Qytetarët skeptikë, infektologët optimistë, e gastronomët kundër

Foto: Alban Bujari / KOHA
 

Prej të shtunës kanë hyrë në fuqi masat e reja anti-COVID, por për disa qytetarë ato po konsiderohen të vonshme. Infektologët kanë thënë se mbrojtja e vetme nga infektimi është vaksinimi dhe respektimi në përpikëri i masave. Kundër masave të Qeverisë ka reaguar Oda e Hotelerisë dhe Turizmit

Prej të shtunës, në Kosovë kanë hyrë në fuqi masat e reja anti-COVID. Kjo pasi që nga fillimi i këtij viti ka nisur të shtohet dukshëm numri i të infektuarve me koronavirus apo edhe me variantet e tij. Kësisoj, me qëllim të parandalimit të përhapjes së variantit Omicron, Qeveria ka miratuar disa masa të reja. Ndër to është zhvillimi i veprimtarive biznesore vetëm deri në orën 21:00 dhe kufizimi i qarkullimit të qytetarëve prej orës 22:00 deri në orën 05:00 të mëngjesit. Përveç tyre, çdo person i cili hyn në Kosovë duhet të posedojë certifikatën e vaksinimit me tri doza apo certifikatën me dy doza të vaksinës dhe testin PCR negativ të 48 orëve të fundit. Të gjithë punonjësit e institucioneve publike, bizneseve private, organizatave, e subjekteve të tjera, duhet të posedojnë dëshmitë e vaksinimit me dy doza që t’u mundësohet hyrja në ambientet e punës. Gjithashtu, pavarësisht numrit të personave, do të ndalohet organizimi i dasmave, fejesave e ahengjeve të tjera.

Por, për disa qytetarë masat që janë marrë nga Qeveria po konsiderohen të vonshme, madje ata dyshojnë se ato do të mund të kenë ndonjë efekt tash pas përhapjes së madhe të COVID-it.