4 perditesime
21:23

Latifi: Në fillim të vitit 2023 do të mblidhen premiumet për sigurimet shëndetësore

Ministri i Shëndetësisë, Rifat Latifi, ka njoftuar se në fillim të vitit 2023 do të fillojnë t’i mbledhin premiumet për sigurimet shëndetësore.

“Ne në fillim të vitit 2023 do të fillojmë t’i mbledhim premiumet për këtë dhe besoj që gjatë fillimit të vitit 2023 do ta kemi fillimin e sigurimeve shëndetësore.

I pyetur në emisionin “Desku” të KTV-së, nëse do të merret me çështjen e barërave, pasi nuk ka ligj që e rregullon këtë çështje, duke i lënë hapësirë qeverive që të manipulojnë me tenderë në mënyrë abuzive, Latifi tha se “nëse ne nuk i përcaktojmë standardet, kufijtë e çmimeve, atëherë është anaraki shëndetësore dhe nuk është më shëndetësi”.

Ai më tej u deklarua edhe për ligjin për transplantime, për çka tha se Kosova ka nevojë për këtë ligj në mënyrë që shumë operacione të bëhen në vend.

“Jemi duke e bërë një analizë me gjithë drejtorët klinikë të spitaleve tona të QKUK-së, vetëm pak operacione nuk do të bëhen këtu. Neve tani për tani nuk bëjmë asnjë transplantim... transplantimi i veshkës është jashtëzakonisht i lehtë”.

Derisa gazetari ia kujton se në Kosovë nuk ka ligj për të bërë transplantime të organeve të tilla si veshka, ministri Latifi tha se duhet të ndërrohet ligji.

“Duhet ta sigurojmë ligjin me të cilin duhet të bëhen operacionet në veshkë e pas saj edhe në mëlqi. Është shumë më lirë të bëhet një transplantim i veshkës sesa të mbahet dikush në dializë gjatë tërë jetës, prandaj ajo nuk ka asnjë arsye për të cilat nuk mund të bëhet këtu”.

 

21:11

Latifi: Është me rëndësi që sistemi publik dhe privat të zhvillohen paralelisht

Ministri i Shëndetësisë, Rifat Latifi, ka thënë se është shumë me rëndësi që të zhvillohet paralelisht sistemi publik me atë privat në shëndetësi.

Ai ka thënë se nëse zhvillohet vetëm njëra pjesa, atëherë pëson pjesa më e madhe e popullatës.

Sa i përket mjekëve që punojnë në dy vende pune, si në publik ashtu edhe privat, Latifi ka thënë se Kushtetuta ua lejon këtë, por duhet parë nëse ky eksperiment ka dëmtuar shëndetësinë në Kosovë.

“Është me rëndësi të jashtëzakonshme që paralelisht të zhvillohen edhe sistemi privat edhe publik. Njëri pa tjetrin nuk bën. Nëse vetëm njëri zhvillohet, atëherë dëmtohet pjesa më e madhe e popullit tonë. Duhet zhvilluar dyja. Unë nuk jam superman e të punojë në 5-6 spitale në të njëjtën kohë. Nuk mundet askush momentalisht ta ndalojë një mjek që të punojë në dy vende pune, pasi Kushtetuta e lejon. Por duhet të bisedojmë e të shohim nëse ky eksperiment disavjeçar e ka dëmtuar shëndetësinë e Kosovës. Do të kisha dëshirë që secili mjek të jetë i kënaqur në një vend pune që ka. Pavarësisht nëse do të jetë tërësisht në privat duke punuar”, ka thënë Latifi në DESK të KOHËS.

Latifi po ashtu ka folur edhe për rikthimin e mjekëve që gjenden jashtë Kosovës.

Ai ka thënë se duhet përmirësuar kushtet në shëndetësi në Kosovë.

“Kjo çështje duhet rregulluar. Sot u takova me një kirurg, që është ekspert i njohur në Zvicër. Është gati nesër të na bashkohet në reforma të shëndetësisë. Ka plotë mjek rreth botës. Normalisht askush nuk vjen me punu për 600 euro në Kosovë. Ka shumë modalitete. Dikush duhet të përdor rastin tim, që jam kthyer, e rastin e tjerëve që janë kthyer e punojnë praktika private apo janë munduar t’i japin ndihmë Kosovës në mënyra të ndryshme”, tha Latifi.

E sa i përket rritjes së pagave ai ka thënë se duhet bërë kjo dhe se Qeveria është duke u marrë me

20:46

Latifi: Duhet të vaksinohemi të gjithë, së shpejti do t’i sigurojmë vaksinat për fëmijët

Ministri i Shëndetësisë, Rifat Latifi, derisa njoftoi se ka vaksina të mjaftueshme për të gjithë, tha se vaksinimi në Kosovë duhet të arrijë 100 për qind.

I ftuar në emisionin “Desku” të KTV-së, Latifi theksoi se qëllimi i tij dhe i Qeverisë së Kosovës është që gjithsecili të vaksinohet, derisa njoftoi se tani janë rreth 500 mijë vaksina në dispozicion dhe 500 mijë të tjera pritet të arrijnë në vend përgjatë dy javëve në vijim.

Ai më tej bëri të ditur se janë në negociata për t’i marrë vaksinat për fëmijët, pasi ato dallojnë nga dozat e vaksinave për të rriturit.

“Vaksinimi duhet të arrijë në 100 për qind. Ne mund ta arrijmë 75 për qind, 80 apo 90 për qind, por dëshira e kësaj Qeverie është që gjithsecili të vaksinohet. Kemi mjaft vaksina. Për fëmijët jemi në negociata, jemi në negociata për t’i marrë vaksinat për fëmijë. Tani i kemi 500 mijë vaksina, brenda një jave apo dy na vijnë edhe 500 mijë të tjera. Vaksinat për fëmijë janë të pakta gjithkund në botë, por do t’i sigurojmë shumë shpejt edhe ato vaksina”, ka thënë ai.

I pyetur nëse Kosova është e hapur për të pavaksinuarit duke marrë parasysh masat e vendosura nga vendet tjera, Latifi nëpërmjet një shembulli në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, la të kuptohej se masat të cilat janë në fuqi brenda Kosovës, janë të mjaftueshme.

“Unë nuk mendoj se njerëzit nuk duhet të shkojnë në supermarket për të marrë ushqim nëse nuk i kanë vaksinat sikurse ndodhë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, por duhet së paku t’i kenë maskat. Ti nuk mund të shkosh në bare, në restorante, por jo në supermarket”, tha ai.

Latifi më tej tha se secili duhet të vaksinohet, përveç atyre që kanë probleme shëndetësore dhe nuk kanë mundësi të vaksinohen, pasi sipas tij, kjo është arma më e mirë që qytetarët kanë në dorë.

“Kemi mjaft doza të treta përforcuese, mbi 40 mijë persona i kanë marrë këto doza, e që vetëm javën e kaluar i kanë marrë 40 për qind prej tyre”, njoftoi më tej ai.


Latifi: Problemi në shëndetësi sot nuk është se nuk kemi mjete financiare sa duhet

Ministri i Shëndetësisë, Rifat Latifi, ka thënë se buxheti nuk është problemi i shëndetësisë. Në Deskun e KOHËS, ai tha se problemet me shëndetësinë janë të tjera nga mjetet financiare që ndahen për këtë sektor,

Latifi shtoi se nga çështjet kryesore që duhet të bëhen në shëndetësi është shërbimi i traumave. Tha se përveç asaj ortopedike, në vend nuk ka klinikë të traumës për lëndimet e përgjithshme.

“Thesi jonë i shëndetësisë ka shumë vrima, njëra është barnat, tjetra është largimi i pacientëve, nëse i mbyllim këto vrima atëherë ka mjaft mjete. Nuk është problemi i shëndetësisë sot se ne nuk kemi mjete sa duhet. Sa më shumë mjete aq më mirë. Është më shumë çështje e organizimit, llogaridhënies dhe sistemin që duhet ta ndërtojmë një sistem solid të shëndetësisë”.

Latifi ka thënë se nga Amerika ka ardhur vetëm në Kosovë dhe pa ekip. Ai theksoi se do ekspertët do ta bëjnë një analizë për të shikuar se ku qëndron sistemi shëndetësor në vend dhe më pas të gjejnë problemin kryesor që ka.

20:34

Latifi: Mbyllja e vendit nuk është opsion

Ministri i Shëndetësisë, Rifat Latifi, ka thënë se mbyllja e vendit, mbyllja e shkollave dhe ekonomisë, nuk është opsion momentalisht.

Latifi në “DESK” të KTV-së ka thënë se Kosova momentalisht qëndron më mirë me pandeminë sesa vendet e tjera të rajonit. E Latifi ka thënë se vendet e rajonit nuk janë përcaktuar për mbyllje.

“Nuk besoj se tash për tash opsion është të mbyllen shkollat, të mbyllet ekonomia. Shumica e vendeve rreth neve, që e kanë gjendjen më të rëndë, nuk e kanë bërë këtë”, ka thënë Latifi.

Ai thotë se ka një dallim tash krahasuar me verën e kaluar, pasi një pjesë e madhe e popullësisë është e vaksinuar kundër COVID-19. Ndërsa Latifi ka bërë thirrje që të merren edhe doza e tretë apo doza përforcuese.

“Tash është gjendje tjetër në botë, jo vetëm në Kosovë. Populli është i vaksinuar tash, por duhet vaksinuar të gjithë. Edhe nëse marrim COVID-in, prapë do të jetë më i butë. Në SHBA si shembull nëse e ke Omicronin pushon 5 ditë dhe kthehesh në punë”, ka thënë Latifi.

Latifi ka refuzuar të fajësojë ardhjen e mërgimtarëve gjatë festave të fundvitit për rritjen e numrit të rasteve me COVID-19 në Kosovë. Por ai thotë se është normale që kur rritet fluksi i qytetarëve, ka mundësi të rritet edhe numri i rasteve.

“Nuk ka rëndësi se nga ka ardhur, me rëndësi është se e kemi COVID-in këtu. Duhet të marrim masa të mbrohemi. Të mbajmë maskë e të vaksinohemi”, tha Latifi.

20:24

Latifi: Shëndetësia në Kosovë mund të rregullohet brenda 5-10 vjetësh

Ministri i Shëndetësisë, Rifat Latifi, ka thënë se Kosovës i duhen deri në 10 vjet për ta rregulluar shëndetësinë.

Ai tha se shëndetësisë në Kosovë i duhen më pak se 20 vjet për të qenë më mirë.

“Ne nuk na duhen 20 vjet me rregullu shëndetësinë, por na duhen shumë më pak. Brenda 5-10 vjet shëndetësia e Kosovës mund të jetë në gjendje të shkëlqyeshme dje mund të jemi shembull për vendet në zhvillim”, tha ai në Deskun e KOHËS.

Latifi foli edhe për kohën sa ishte këshilltar i atëherë kryeministrit Hashim Thaçit. Tha se planet që kishin më 2009 për shëndetësinë, nuk u përmbushën.

“Kam qenë këshilltar special ndërkombëtar, kam qenë 5 ditë në Kosovë. Kemi bë një analizën më 2019 për ish-kryeministri Thaçi dhe kemi konstatuar se të njëjtat gjëra që i kemi parë më 2009 janë edhe sot. Unë s’kam qenë pjesë e qeverisë kurrë. Kam qenë këshilltar më gjatë, fizikisht në Kosovë vetëm 5 ditë”, ka thënë ai.

“Asnjë nga programet që ne e kemi përgatitur nuk janë zhvilluar. Ne atëherë kemi kërkuar që të ketë sigurime shëndetësore, të fillojë sistemi i traumës, por s’janë bërë kurrë”.