Arbëri

Refuzojnë punën, duan ndihmë sociale

Në Agjencinë e Punësimit janë të regjistruar mbi 110 mijë punëkërkues.

Mbi 25 mijë familje me mbi 100 mijë anëtarë figurojnë si përfitues të skemave sociale. Por disa prej tyre, edhe pse janë të regjistruar si punëkërkues, hezitojnë të pranojnë punë. Nga Qendra për Punë Sociale dhe nga Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve thonë se me Ligjin e ri do të ketë sanksione për ata që refuzojnë të marrin pjesë në shërbimet e punësimit.

 

Mbi 25 mijë familje me mbi 100 mijë anëtarë figurojnë si përfitues të skemave sociale. Por disa prej tyre, edhe pse janë të regjistruar si punëkërkues, hezitojnë të pranojnë punë. Nga Qendra për Punë Sociale dhe nga Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve thonë se me Ligjin e ri do të ketë sanksione për ata që refuzojnë të marrin pjesë në shërbimet e punësimit.

Pavarësisht shkallës së lartë të papunësisë dhe ankesave për mungesë të vendeve të punës, disa punëkërkues që janë pjesë e asistencës sociale refuzojnë të punojnë.

Zyrtarë të Qendrave të Punësimit nëpër komuna jozyrtarisht thonë se edhe pse iu ofrohet punë, disa prej tyre sjellin dokumente mbi gjendjen shëndetësore, vetëm që të mos largohen nga asistenca sociale.