Arbëri

Surroi më 1991: T’i tregojmë botës se njësia elementare e shqiptarëve në Kosovë është Republika

Publicisti Veton Surroi gjatë mbledhjes që ishte mbajtur në qytezën kroate Stubiçke Toplice, më 19-20 janar të vitit 1991, e ku morën pjesë krerë politikë, përfaqësues partish dhe aktivistë të ndryshëm shqiptarë nga Kosova, kishte thënë se është momenti që t’i tregohet botës se njësia elementare e shqiptarëve në Kosovë është Republika.

 

Publicisti Veton Surroi gjatë mbledhjes që ishte mbajtur në qytezën kroate Stubiçke Toplice, më 19-20 janar të vitit 1991, e ku morën pjesë krerë politikë, përfaqësues partish dhe aktivistë të ndryshëm shqiptarë nga Kosova, kishte thënë se është momenti që t’i tregohet botës se njësia elementare e shqiptarëve në Kosovë është Republika.

“Kontaktet me pikënisje konceptuale për të dy këto kontakte duhet të jenë jo vetëm këtë që thash, qëndrimin tonë ndaj Kushtetutës së Republikës së Kosovës dhe qëndrimeve tona tjera politike, por edhe si pikë urgjente: formimi i aleancës mes Republikës së Kosovës dhe republikave të tjera. Në kontaktet me botën, dimensioni i të drejtave njerëzore është konsumuar. Ne i kemi njoftuar. Edhe dallimi në mes të 100 dhe 115 të vdekurve nuk e vret veshin e botës perëndimore. Dallimi në mes të 0 dhe 1, të një njeriu, të numrin zero dhe numrit një ka dallim. Dallimi në mes të 100 dhe 115 nuk ka kurrfarë dallimi. Problemi duhet të eskalojë dhe duhet të prezantohet dhe këtë duhet ta bëjmë të gjithë duke e përfshirë edhe organizatat për mbrojtjen e të drejtave të njeriut në prezantimin unik të problemit politik të popullit të ndarë për të cilin duhet të ketë mirëkuptim. Baza themelore për sigurimin e të drejtave të njeriut në Kosovë është njësia elementare gjeopolitike për shqiptarët në Kosovë e kjo është Republika”, tha Surroi që atëbotë ishte gazetar dhe botues i javores KOHA.