3 perditesime
21:43

Aliu: Do të duhej ngritur aktakuzë ndaj meje po ta lëshoja atë leje

Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu, ka folur edhe për aktakuzën ndaj tij, se nuk kishte lëshuar një leje ndërtimi sa ishte drejtor i Urbanizimit në Komunën e Prishtinës.

Seanca e dytë në këtë rast do të mbahet më 7 qershor.

Aliu thotë se do të duhej ngritur aktakuzë ndaj tij sikur të kishte lëshuar leje. Pasi për rastin në fjalë aty parashihej ndërtimi i një shkolle.

“Unë mendoj se për rastin e aktakuzës në fjalë është dashur të ngrihej aktakuzë po të jepja leje. Procedurat janë të qarta. Është Plani Rregullues Urban. Ky dokument është miratuar në vjeshtë të vitit 2013. Në bazë të atyre planeve kemi punuar. Në atë lokacion parashihet shkollë. Nuk mund të jepja leje për diçka tjetër. Nuk kemi mundur të japim leje. Pala ka bërë ankesa. E ka dërgu edhe në Kuvend Komunal këtë. Asamblistët e PDK-së donin t’ia rregullonin palës çështjen. Me heq shkollën e me vu diku tjetër. Ministria e pa të jashtëligjshme dhe e ktheu mbrapsht kërkesën. Momenti kur u kthye mbrapsht nga Ministria e u tërhoq nga ana e Kuvendit Komunal, nuk kishim si të vepronim ndryshe. Ka qenë e qartë. Por pala normal ka thënë se do të padisë. E ka bërë këtë. Problemi është mënyra se si është ngritur aktakuza. Do të ishte precedent i rrezikshëm për qindra e qindra refuzime lejesh. Në këtë aspekt jam komod, e di se kam vepruar drejt”, ka thënë Aliu në Deskun e KOHËS.


Aliu: Kemi telashe me mospagesën e ujit të shfrytëzuar nga ambalazhuesit

Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu, ka folur për shkarkimin e drejtorit të Autoritetit Rajonal për Pellgje Lumore, Gani Berisha.

Berisha është shkarkuar të martën pas shkeljeve të rënda të detyrës zyrtare.

Aliu në Deskun e KOHËS ka thënë se ka telashe të mëdha që vinë si rezultat i punës së mbrapsht shpeshherë në administratë.

Aliu ka treguar se telashe e madhe është mospagesa e ujit të shfrytëzuar nga ambalazhuesit.

“Mosgatishmëria dhe mosefikasiteti i ballafaqimit me telashet, e rritja e problemeve të sjellin në përfundim se kemi problem administrativ. Trajtimi është bërë nga ana e Komisionit Disiplinor, e ka trajtu lëndën dhe kanë qenë provat e është marrë vendimi. Nuk janë paguar tarifat për shfrytëzim të ujit. Në njërën anë kemi këto borxhe, shfrytëzim i ujit që nuk është paguar fare. Pala e cila nuk e ka bërë pagesën, nuk është fajtore vetëm ajo, por edhe administrimi nga brenda, mbase nuk e ka kërkuar. Na ka sjellë telashe. Kemi të bëjmë me këta ambalazhues, që fundi i fundit janë prodhues vendor, duhet të merremi me këtë, dhe është e vështirë të gjendet shtegu ligjor për zgjidhjen e problemit. Si do të kërkosh atë borxh. Si do ta vlerësosh atë borxh. Kush e vlerëson atë borxh. Ku e dimë sa ka prodhu secili. Si e vlerëson atë kur nuk ka pasur as fatura”, ka thënë Aliu.


 

21:29

Aliu për Ferronikelin: Duhet të bëhet matja e ndotjes dhe të marrim masa

Ministri i Mjedisit, Liburn Aliu, ka thënë se do të merren masa për ndotjen e shkaktuar në mjedis nga fabrika e Ferronikelit.

Ai ka thënë se ekzistojnë disa ankesa rreth kësaj fabrike.

“Ka pasur probleme shpronësimi, ka raste kur janë marrë pronat dhe banorët pretendojnë se nuk janë kompensuar për to. Ankesa tjetër është ndikimet në mjedis që vjen drejtpërdrejt nga Ferronikeli. Duhet të trajtohet dhe të bëhet matja e kësaj ndotje dhe të shikohen masat që mund të merren”.

Aliu ka thënë se te ndotësit duhet të kontrollohet ndotja e tyre në nivelin e pranueshëm dhe se për këto do të ketë raporte dhe “do të merren masa”.

21:07

Aliu: Ka shumë ankesa nga qytetarët për gurthyes, hidrocentrale e shpronësime

Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu, ka thënë se ka ankesa të shumta nga qytetarët, sa i përket gurthyesve, hidrocentraleve e shpronësimeve.

Ai në Deskun e KOHËS ka thënë se ankesat janë aq të shumta sa që nuk ka pse ta hap telefonin.

“Do të trajtohet komplet procesi, jo vetëm shpronësimet, por edhe gurthyesit, hidrocentralet e proceset e shumta. Jo vetëm rreth ankesave. Unë telefonin nuk kam pse e hap sepse më vërshojnë mesazhet çdo pesë minuta me ankesa të shumta nga qytetarët. Tash u kërkoj falje të gjithëve atyre që nuk mund t’u kthej mesazhet. Por i lexoj të gjitha gjithsesi. Kanë të bëjnë shumë me gurthyesit, hidrocentralet e shpronësimet. Vinë qytetarët te Ministria e kërkojnë zgjidhje. Është numër i madh i ankesave, qytetarët kanë aq tepër telashe e kanë dëshirë të takohen, por ne nuk kemi me arrit me u taku si po vërshojnë me kërkesa. Por, çka kmund të bëjmë është të rregullojmë çështjen e komunikimit së pari, si dhe të zgjidhim problemet. Nëse problemet janë vërtetë që vinë si pasojë e shkeljeve nga Ministria, atëherë duhet trajtuar një nga një”, ka thënë Aliu.

20:45

Aliu për shpronësimet: Ministria ua ka rreth 180 milionë euro borxh pronarëve të tokave

Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu, ka thënë se të gjitha të dhënat për shpronësimet që janë bërë për implementim të projekteve infrastrukturore do të analizohen.

“Të gjitha informatat që dalin, kontratat e shpronësimeve, do të publikohen dhe analizohen. Së pari, si ministri jemi në analizë të shpronësimeve dhe mënyra e vlerësimit si ka shkuar”, ka thënë ai në Deskun e KOHËS.

Aliu ka thënë se ministria të cilën ai drejton sot, ka rreth 180 milionë euro borxhe për shkak të mënyrës si kanë shkuar shpronësimet në të kaluarën.

“Kemi raste ku janë bërë shpronësime të panevojshme, pasi shumë prej atyre pronave janë lëshuar për qira dhe nga ana tjetër kemi projekte që janë iniciuar pa ndodhë shpronësimi. Kjo e ka vu në pozitë të keqe ministrinë pasi nuk ka mundë t’i realizoj projektet. Këto prona mund të shpronësohen dhe kur shpallen me interes nacional, qeveria mund t’i shpronësojë detyrimisht ato, por nuk ka pasur shpronësime të tilla. Sot kemi hyrë në situatë mjaft të rëndë kur ministria e mjedisit i ka rreth 180 milionë euro borxhe nga vendimet e gjykatave nga ankesat që i kanë bërë pronarët e tokave ku infrastruktura rrugore ka kaluar nga prona e tyre dhe shpronësimet nuk janë bërë me kohë”, ka thënë Aliu.

Ministri Aliu ka thënë se projekteve të mëparshme u ka munguar procedura paraprake e mirëfilltë.

“Komplet gjendja duhet të rishikohet, të analizohet gjendja ekzistuese sepse kemi zhvillime të paplanifikuara, shpesh edhe pa studime fizibiliteti fare. Janë devijuar trasat, janë ndryshuar varësisht vendimeve që janë marrë aty për aty”, ka shtuar Aliu.