Arbëri

Liria e shprehjes, e kërcënuar

Foto: Alban Bujari \ KOHA
 

Kërcënimet, presionet e neglizhenca institucionale në trajtimin e rasteve të gazetarëve vazhdojnë të jenë prezentë në Kosovë. Kështu është thënë me rastin e Dirës Botërore të Lirisë së Shtypit, e cila u shënua me disa aktivitete. Mbështetur në të dhënat e organizatës “Reporterët pa Kufij” mbi gjendjen e lirisë së mediave për vitin 2020, Kosova renditet në vendin e 70-të në botë dhe qëndron më mirë krahasuar me disa vende të rajonit.

E, sipas të dhënave të Asociacionit të Gazetarëve të Kosovës, gjatë vitit 2020 janë raportuar katër raste të sulmeve ndaj gazetarëve dhe 17 raste të kërcënimeve. Ndërkaq, pengesë kryesore vazhdon të jetë zvarritja e proceseve gjyqësore në rastet e gazetarëve.