Arbëri

Pandemia i dha “hov” borxhit publik, alarmohet për rrezikun e qëndrueshmërisë fiskale

Pandemia i dha “hov” borxhit publik, alarmohet për rrezikun e qëndrueshmërisë fiskale

Përballja me COVID-19 i ka dhënë hov rritjes së borxhit publik. Vetëm në tremujorin e parë të këtij viti borxhi u rrit për mbi 90 milionë euro, duke bërë që niveli i përgjithshëm i tij të arrijë vlerën mbi 1.5 miliardë euro.

 

Mbulimi i hendekut mes të hyrave dhe shpenzimeve të shkaktuara nga pandemia COVID-19, ka ndikuar në rritjen e borxhit publik. Borxhi tashmë ka mbërritur në 1.5 miliardë euro dhe sipas ekonomistëve vendi rrezikon qëndrueshmërinë fiskale dhe ngarkon gjeneratat e ardhshme. Ata thonë se borxhi duhet të orientohet në projekte produktive

Përballja me COVID-19 i ka dhënë hov rritjes së borxhit publik. Vetëm në tremujorin e parë të këtij viti borxhi u rrit për mbi 90 milionë euro, duke bërë që niveli i përgjithshëm i tij të arrijë vlerën mbi 1.5 miliardë euro.

Rritja e vitit të fundit është arsyetuar me zbutjen e hendekut mes të hyrave dhe shpenzimeve, e që ka qenë më i larti që ka shënuar Kosova deri më tani. Por ky borxh pritet të rritet ende dhe brenda 2-3 vjetësh mund të arrijë tavanin që e kufizon ligji.