Arbëri

“Non-paperi” e bën Kishën Ortodokse Serbe shtet brenda Kosovës, thonë ekspertët

Kisha Ortodokse Serbe parashihet të funksionojë si “pjesë vetëqeverisëse e sistemit politik dhe kushtetues të Kosovës, pronësia do të duhej të jetë e paprekshme, dhe do të duhej të gëzonte status të privilegjuar”. Do të qeverisej prej patriarkut të Kishës Ortodokse Serbe në Manastirin e Pejës (në foto)

Propozimet që u bëheshin udhëheqësve serbë nga vetë serbët, një vit më parë, në prillin e sivjetmë janë duke qarkulluar nëpër zyra diplomatike të Evropës. Në “non-paperin” që e publikoi “Koha Ditore” në fillim të javës, propozohet një shtresë e mëtejme e autoritetit të pavarur për Kishën Ortodokse Serbe në kuadër të “zgjidhjeve” që jep për marrëveshjen përfundimtare midis Kosovës dhe Serbisë. Për ekspertët e trashëgimisë kulturore, ligjeve e konventave ndërkombëtare dhe politikave rajonale, ky është veç një tjetër rast nëpërmjet të cilit Serbia synon njëfarë shteti serb brenda zonave të veçanta të mbrojtura

 

Propozimet që u bëheshin udhëheqësve serbë nga vetë serbët, një vit më parë, në prillin e sivjetmë janë duke qarkulluar nëpër zyra diplomatike të Evropës. Në “non-paperin” që e publikoi “Koha Ditore” në fillim të javës, propozohet një shtresë e mëtejme e autoritetit të pavarur për Kishën Ortodokse Serbe në kuadër të “zgjidhjeve” që jep për marrëveshjen përfundimtare midis Kosovës dhe Serbisë. Për ekspertët e trashëgimisë kulturore, ligjeve e konventave ndërkombëtare dhe politikave rajonale, ky është veç një tjetër rast nëpërmjet të cilit Serbia synon njëfarë shteti serb brenda zonave të veçanta të mbrojtura

Diskutimet se si Kisha Ortodokse Serbe duhet të ketë një lloj statusi “vetëqeverisës brenda sistemit politik të Kosovës”, në prill të vitit të kaluar ishin vënë në letër si këshilla që i jepeshin Qeverisë së Serbisë për dialogun me përfaqësues të Kosovës në Bruksel.

Por, propozimet që u bëheshin udhëheqësve serbë nga vetë serbët, një vit më parë, në prillin e sivjetmë janë duke qarkulluar nëpër zyra diplomatike të Evropës. Janë pjesë e “non-paperit” që e ka publikuar KOHA në fillim të javës. Redaksia ka marrë “non-paperin” që thuhet të jetë i përgatitur nga Gjermania dhe Franca, si nismë e përbashkët e këtyre dy shteteve për rifillimin e dialogut midis Kosovës dhe Serbisë dhe përmbylljen e tij me marrëveshje finale. Ambasadat e këtyre dy vendeve në Kosovë kanë mohuar autorësinë, por jo edhe ekzistencën e “non-paperit”.