4 perditesime
15:38

Më 23 prill konferenca mbi ecurinë e çështjes ndaj Shalës

Më 23 prill në orën 11:00 është caktuar të mbahet konferenca mbi ecurinë e çështjes ndaj Pjetër Shalës, i akuzuar nga Gjykata Speciale për krime lufte.

Pjetër Shala sot pati seancën e parë para Dhomave të Specializuara, ku u deklarua i pafajshëm.

15:33

Pjetër Shala deklarohet i pafajshëm

Ish-pjesëtari i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Pjetër Shala, është deklaruar i pafajshëm para trupit gjykues në Gjykatën Speciale.

“Nuk e ndjej veten që kam bërë ndonjë krim, përpos që kam mbrojtur vendin tim jam i pafajshëm plotësisht”, ka thënë shkurtimisht ai.

Ish-ushtari i UÇK-së, Pjetër Shala, ka thënë se nuk ka pasur nevojë të vinte deri te arrestimi, pasi do të paraqitej vet në Gjykatën Speciale në Hagë.

“Unë disa herë kam ardhur në Tribunalin e Hagës, në vitin 2004, 2005, 2007 dhe në EULEX në vitin 2016. Nuk ka pasur nevojë të ndodh arrestimi, ky film, vetëm një ftesë dhe paraqitem vet”, ka thënë Shala.

Shala akuzohet për krime lufte, ushtrim të dhunës fizike dhe psikike, trajtim çnjerëzor, gjatë vitit 1999 në Kukës, në një ish-fabrikë metali.

15:25

Shala për aktakuzën: Më duket qesharake

Pjetër Shala, ish-pjesëtar i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, i ka quajtur qesharake pikat e aktakuzës, të lexuara nga prokuroria.

Shala akuzohet për krime lufte, ushtrim të dhunës fizike dhe psikike, trajtim çnjerëzor, gjatë vitit 1999 në Kukës, në një ish-fabrikë metali.

15:13

Nis seanca ndaj Pjetër Shalës

Ka nisur seanca e parë ndaj Pjetër Shalës, ish-pjesëtar i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, i akuzuar nga Gjykata Speciale për krime lufte.

Shala ishte dërguar në Hagë javën e kaluar.

08:01

Sot paraqitja e parë e Pjetër Shalës në Speciale

Sot do të jetë paraqitja e parë në Speciale e ish-ushtarit të UÇK-së, Pjetër Shala. Paraqitja e parë e tij në sallën e gjyqit të Dhomave të Specializuara të Kosovës në Hagë do të mbahet nga ora 15:00.

Shala është arrestuar më 16 mars nga autoritetet belge dhe është transferuar në Hagë më 15 prill.

Në aktakuzën e konfirmuar Shala ngarkohet me përgjegjësi penale individuale në forma të ndryshme për krime lufte si ndalim arbitrar, trajtim mizor, torturë dhe vrasje të paligjshme, të kryera në kontekstin e konfliktit të armatosur jondërkombëtar në Kosovë dhe në lidhje me këtë konflikt. Krimet për të cilat akuzohet Shala u kryen përafërsisht midis 17 majit 1999 dhe 5 qershorit 1999, kundër personave që u mbajtën të ndaluar në fabrikën e metalit në Kukës (Shqipëri), që pretendohet se përdorej prej Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Versioni i redaktuar publik i aktakuzës së konfirmuar mund të lexohet këtu.