Arbëri

Tentimi i radhës për rithemelimin e Institutit për Krime Lufte

Tentimi i radhës për rithemelimin e Institutit për Krime Lufte
Foto: Koha

Ndërrimi i dy qeverive brenda vitit të kaluar ka bërë që të ngecë procesi i rithemelimit të Institutit për Krime Lufte. Ekzekutivi i ri synon që pas miratimit të programit qeverisës, më së largu në fillim të javës së ardhshme, ta themelojë grupin e ri punues për këtë institut. Grupi pritet të përbëhet nga zyrtarë të Ministrisë dhe anëtarë të shoqërisë civile, përfshirë këtu organizata të profilizuara në çështjen e dokumentimit të krimeve të luftës.

 

Qeveria e re është zotuar se brenda këtij viti do të miratohet ligji i cili mundëson rithemelimin e Institutit për Hulumtimin e Krimeve të luftës, i cili u mbyll para tre vjetësh. Ministria e Drejtësisë vlerëson se është humbur shumë kohë në këtë drejtim, derisa synon që grupi i ri punues për draftimin e projektligjit të themelohet javën e ardhshme. Instituti i ri nuk mund të ketë sukses nëse edhe ai zhvillon punën me staf e buxhet të vogël, thonë drejtuesit e institutit të mëparshëm

Ndërrimi i dy qeverive brenda vitit të kaluar ka bërë që të ngecë procesi i rithemelimit të Institutit për Krime Lufte. Ekzekutivi i ri synon që pas miratimit të programit qeverisës, më së largu në fillim të javës së ardhshme, ta themelojë grupin e ri punues për këtë institut. Grupi pritet të përbëhet nga zyrtarë të Ministrisë dhe anëtarë të shoqërisë civile, përfshirë këtu organizata të profilizuara në çështjen e dokumentimit të krimeve të luftës.

Pas draftimit, prej anëtarëve të këtij grupi, të projektligjit për Institutin, Ministria e Drejtësisë synon që brenda vitit 2021 ai të miratohet në Kuvendin e Kosovës.