Arbëri

577 vjet nga “Besëlidhja e Lezhës”

577 vjet nga “Besëlidhja e Lezhës”
 

577 vjet më parë u bë bashkimi i parë politik-ushtarak mbarëshqiptar që njihet në historinë shqiptare. E njohur në histori si “Besëlidhja e Lezhës”, kjo aleancë e gjerë u krijua me vendim të Kuvendit që u mbajt në qytetin e Lezhës më 2 mars 1444, nën kryesimin dhe nismën e Skënderbeut.

Në urgjencën e mobilizimit antiosman pas çlirimit të një sërë krahinash në trevat lindore shqiptare, në këtë Kuvend morën pjesë sundimtarë të dyerve kryesore të fisnikërisë shqiptare ashtu sikurse edhe krerë të bashkësive të lira krahinore si: Gjergj Arianiti, Andrea Topia, Nikollë Pal Dukagjini, Theodor Korona Muzaka, Lekë Zaharia, Lekë Dushmani, Gjergj Stres Balsha, Pjetër Spani si dhe përfaqësues nga tokat e Malit të Zi të Sotëm.