Arbëri

Protiq: Kosova është e pavarur, është çmimi i politikave të Titos e Millosheviqit

Protiq: Kosova është e pavarur, është çmimi i politikave të Titos e Millosheviqit
Foto: Nova.rs
 

Historiani serb Milan Protiq, njëherit edhe ish-ambasador i Jugosllavisë në SHBA, ka thënë se Kosova është e pavarur, pasi ka territor, popull e Qeveri të pavarur nga Serbia.

Protiq në intervistë për “Nova.rs” ka thënë se humbja e Kosovës është çmimi i politikave të Titos dhe Millosheviqit. Ai ka shtuar se tash çështja më nuk është nëse do të shpëtohet Kosova, por nëse do të mund të shpëtohet Serbia.

“Për sa na përket ne, Kosova, për fat të keq, është e humbur. Pavarësisht nga fakti se ajo nuk ka njohje ndërkombëtare në formën e saj të re, e as vend të saj në organizata ndërkombëtare, atje ekziston një territor, popull e Qeveri, që është e pavarur nga Serbia. Ky është çmimi i politikave të Titos dhe Millosheviqit. Kjo është ajo që e paguajmë sot. Tito lejoi dhe mundësoi krijimin e një territori të kufizuar të Kosovës, duke krijuar një zonë autonome dhe më pas një provincë. Edhe atëherë, Kosova u nda praktikisht dhe thelbësisht nga Serbia, dhe i gjithë pushteti iu dha shqiptarëve atje. Tashmë ishte e qartë se ishte ndarë nga Serbia dhe nuk do të kthehej në kornizën e saj”, ka thënë Protiq, i cili kishte qenë edhe ambasador i Serbisë në Zvicër për pesë vite e gjysmë nga 2009 deri më 2014. “Atëherë u përpos Millosheviqi ta kthente me forcë, por nuk ia doli, gjë që u bë një argument shtesë kundër të drejtës së Serbisë që ta vazhdojë ta trajtojë Kosovën si territor të saj”.