1 perditesime
13:16

KIPRED: Qeveria të përgatisë strategji kundër operacioneve malinje të Rusisë në Kosovë

Në tryezën “Lufta Informative e Rusisë ndaj Kosovës: Prapavija Politike dhe Manifestimi” u tha se lufta diplomatike e Moskës kundër Kosovës i shkaktoi kësaj të fundit dëme në politikën ndërkombëtare. Aty u tregua për përfshirjen ruse në Kosovë, ndërsa u bë thirrje që institucionet vendore të krijojnë një strategji për t’iu kundërpërgjigjur dezinformatave që vijnë nga Rusia.

Drejtori Ekzekutiv i KIPRED-it, Lulzim Peci, thotë se historia e pranisë së Rusisë në Kosovë shkon 150 vjet pas me ardhjen e konsullit të parë rus në Kosovë në mars 1903. Thotë se në këtë periudhë, e tërë politika e jashtme dhe aktivitetet diplomatike të Rusisë ishin të orientuara në përkrahjen e ambicieve të Serbisë në rajon, përfshirë ato territoriale në Kosovë.

Peci sqaron në periudha rolin e Rusisë në Kosovë dhe injorimin e kësaj të fundit duke e përkrahur Beogradin. Përmend raportin e Kai Aides i miratuar nga Këshilli i Sigurisë së KB-ve më 2005 që hapi rrugën për adresimin e statusit final të Kosovës duke e riangazhuar Grupin e Kontaktit (SHBA, Rusia, Britania, Gjermania, Franca dhe Italia), që rrjedhimisht e ktheu Moskën si lojtar kryesor në rajon.

“Me qëllim të përfitimit strategjik nga kjo ndërmarrje, presidenti Putin që nga fillimi e luajti lojën e vet. Nëse Kosova do të mbetej pjesë e Serbisë, kjo do të ishte shënuar si një fitore diplomatike e Rusisë. Nga ana tjetër, nëse Perëndimi do ta kundërshtonte këtë dhe do ta zgjedhte pavarësinë e Kosovës, Rusia do të përpiqej ta paraqiste këtë si një precedent me implikime universale dhe do ta shfrytëzonte për ndjekjen e interesave të veta territoriale në fqinjësinë e vet të afërt”, tha ai.

Në prezantim të raportit, Peci thotë tutje se Rusia po vazhdon të luaj rolin që të marrë “meritat” e veta në Ballkanin Perëndimor përmes Serbisë.

“Rezultatet e aleancës mes Rusisë dhe Serbisë në raport me Kosovën u bënë të dukshme në tetor 2017 kur Surinami shpalli që kishte revokuar njohjen e pavarësisë së Kosovës. Supozohet se ky veprim u ndërmor për ta kënaqur Putinin para vizitës së parë të ministrit të Jashtëm të Surinamit në Rusi që vijoi me vizitë të delegacionit rus në Surinam”, tha ai, ndërsa Kosova pësoi me nëntë humbje të tjera të njohjes së pavarësisë.

Në raport thekson rastin e 20 qershorit 2018, ku Ministria e Jashtme ruse kishte dhënë një koment mbi marrëdhëniet Moskë-Beograd. Aty flet për dialogun mes dy shteteve fqinje se si po kryhet nën ndërmjetësimin e BE-së nën Rezolutën e Asamblesë së Përgjithshme, ndër tjerash e bën Kosovën “krahinë autonome, pjesë të Serbisë”.

“Ne besojmë se çështja e Kosovës mund të zgjidhet vetëm sipas kushteve që janë të pranueshme për Serbinë”, thuhej në qëndrimin e ministrisë ruse.

Raporti vazhdon me sqarimin se Rusia me këtë e ka qartësuar që nuk e pranon Opinionin Këshillues të GJND-së për shpalljen e pavarësisë së Kosovës dhe se i ka dhënë interpretim manipulues Rezolutës së Asamblesë së Përgjithshme.

“Moska i bëri të qarta synimet e veta për ta shndërruar dialogun në një tregim që nuk përfundon kurrë dhe që do ta zgjasë atë sa më shumë që të jetë e mundshme, me qëllim që ta dobësojë kredibilitetin e Perëndimit dhe ta mbajë rajonin jostabil”, tha Peci.

Ndër të tjerash, thekson se Moska shfaqi synimin që Serbisë t’ia japë fuqinë e vetos në zgjidhjen e konfliktit me Kosovën, që në instancë të fundit mund ta kërkojë miratimin rus për çfarëdo zgjidhje.

Më pas, përmend rolin e ministrit të Jashtëm Lavrov kundër Kosovës në 2018-n kur bënte thirrje që të parandalohej dhuna dhe vandalizmi në Kosovë kundër serbëve dhe vendeve fetare, kur në realitet nuk ishte e vërtetë asnjëra. Me veprime ku Lavrovi tentonte ta paraqiste Kosovën si vend që përjetësonte dhunën kundër serbëve përfshirë edhe në institucione.

“Përmes këtyre përpjekjeve të dezinformimit, edhe Rusia dhe Serbia janë duke u përpjekur të krijojnë hapësirë që serbëve të Kosovës t’ua japin një autoritet të veçantë në punën e Policisë dhe që përfundimisht ta çrrënjosin karakterin multietnik të shtetësisë së Kosovës”, tha Peci duke përmendur edhe një sërë veprimesh dezinformuese dhe dëmtuese të Lavrovit ndaj Kosovës.

Peci foli për takimin në Beograd të Putinit dhe Vuçiqit dhe kur një ditë më pas në Këshillin e Sigurisë ai kishte diskutuar mbi bisedimet me Vuçiqin në Beograd, për Kosovën. Kjo, shton Peci, tregon seriozitetin përmes së cilit Rusia tenton të ndërhyjë në Kosovë dhe në zhvillimet në rajon.

Peci thotë se Putini aty përsëriti qëndrimet mbi transformimin e FSK-së, Asociacionin e Komunave me shumicë serbe, dialogut Kosovë-Serbi që i vunë theksin luftës diplomatike që po bënte Rusia në Kosovë.

“Pas këtij takimi (janar 2019), lufta diplomatike ruse ndaj Kosovës u intensifikua dhe u shoqërua me më tepër shënjestrim dhe narrativa të strukturuara”, tha Peci duke shtuar se në vijim nga Ministria e Jashtme ruse dhe Misioni Rus në Kombet e Bashkuara dolën propaganda në krye të luftës diplomatike të Rusisë, të tilla si emërtimi i anëtarëve të FSK-së si “ish-terroristë të UÇK-së” e duke mohuar krimet nga Serbia në Kosovë.

Ajo që u vërejt, shton Peci, është se ministri i Jashtëm serb dhe presidenti Vuçiq në takimet e Këshillit të Sigurisë së KB, përdorën fjalor më pak të vrazhdë ndaj Kosovës sesa përfaqësuesit e Rusisë.

Në fund të 2019-s, u shënua ndërveprim shumë intensiv diplomatik mes Rusisë dhe Serbisë. Putini nënvizoi qëndrimin e Rusisë që konflikti mes Kosovës dhe Serbisë duhet të zgjidhet në kuadër të Rezolutës 1244, duke përkrahur qëndrimin e Serbisë kundër pavarësisë së Kosovës.

Peci thotë se nuk ka shenja të dukshme që Serbia do të fillojë t’i ndryshojë parametrat e rreshtimit të saj m Rusinë dhe pozitën ndaj Kosovës.

Sipas Pecit, konteksti i operacioneve informative malinje të Rusisë ndaj Kosovës është i mbështetur nga vartësia e ndërsjellë e Moskës e Beogradit në ndjekjen e interesave të politikave të tyre të jashtme ndaj Prishtinës, Brukselit dhe Washingtonit.

“Po aq sa ka nevojë Serbia për Rusinë që ta përkrahë lidhur me Kosovën, po aq Rusia ka nevojë për neutralitetin politik dhe ushtarak të Beogradit. Kjo është komponenta thelbësore e strategjisë së Rusisë që ta bllokojë integrimin e shteteve të mbetura të Ballkanit Perëndimor në institucionet euroatlantike, duke e mbajtur konfliktin mes Kosovës e Serbisë të pazgjidhur dhe ta fusë rajonin në jostabilitet dhe ta sfidojë perëndimin”, tha Peci.

Ai ka bërë thirrje që qeveria e Kosovës të përgatisë menjëherë një kundërstrategji ndërinstitucionale kundër operacioneve malinje të Moskës, që deri tash janë dëshmuar të jenë të suksesshme në dëm të Kosovës.

Drejtori i Bordit të Drejtorëve të KIPRED-it, Arben Hajrullahu, tha se Rusia dhe Serbia përmes propagandave dëmtuese se Kosova është projekt perëndimor. Kosova, thotë ai, duhet të luaj rolin e saj për të hedhur poshtë lajmet e rrejshme që i vijnë dhe se institucionet duhet t’i përgjigjen.

11:09

KIPRED lëshon punimin mbi përfshirjen ruse në Kosovë

KIPRED i përkrahur nga Open Information Partnership do të lëshojë punimin e veçantë të politikave “Lufta Informative e Rusisë ndaj Kosovës: Prapavija Politike dhe Manifestimi”.

Punimi prezanton një pasqyrë të shkurtë të përfshirjes ruse në Kosovë, që nga fillimi i shpërbërjes së ish-Jugosllavisë e deri në fundin e vitit 2017, kur si rezultat i luftës diplomatike të Moskës, Kosova përjetoi një veprim të pazakontë në politikën ndërkombëtare, tërheqjen e njohjes së pavarësisë së saj nga Surinami.

Analizon në hollësi luftën diplomatike ruse kundër Kosovës, nga viti 2018 e deri më tash dhe ndërlidhjen e saj me Serbinë, e cila është bastioni më i rëndësishëm i ndikimit të Moskës në Ballkan.

Gjatë diskutimit në tryezën lidhur me këtë çështje, David Osborn dhe Roman Shutov të OIP-së do të diskutojnë trendët më të gjera në operacionet informative malinje ruse në Ballkanin Perëndimor dhe Evropën.