Arbëri

Dialogu Kosovë–Serbi, larg vëmendjes së ndërkombëtarëve për sivjet

Dialogu Kosovë–Serbi, larg vëmendjes së ndërkombëtarëve për sivjet

Vëmendjen ndërkombëtare që e pati vitin e kaluar dialogu ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, vështirë se do ta ketë edhe sivjet. Ndërrimi i administratës në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe proceset zgjedhore nëpër të cilat do të kalojnë disa shtete të Bashkimit Evropian, sipas njohësve të procesit të dialogut, do të ndikojnë në këtë çështje.

 

Bashkimi Evropian po pret formimin e qeverisë së re në Kosovë për ta caktuar datën e takimit të radhës në dialogun me Serbinë. Mirëpo, angazhimi i ndërkombëtarëve në bisedimet gjatë 2021-s, sipas njohësve të këtij procesi, nuk do të jetë i madh. Si arsye ata përmendin zhvillimet në SHBA dhe proceset e brendshme nëpër disa prej shteteve të BE-së

Vëmendjen ndërkombëtare që e pati vitin e kaluar dialogu ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, vështirë se do ta ketë edhe sivjet. Ndërrimi i administratës në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe proceset zgjedhore nëpër të cilat do të kalojnë disa shtete të Bashkimit Evropian, sipas njohësve të procesit të dialogut, do të ndikojnë në këtë çështje.

Pavarësisht optimizmit në administratën Biden, Demush Shasha nga Instituti EPIK thotë se presidentit të ri amerikan do t'i nevojitet kohë që të fillojë të merret me të gjitha prioritetet e politikës amerikane.