1 perditesime
Arbëri

Prurjet e mëdha të ujit kanë përmbytur rrugë e lagje të disa komunave

19:18

Prurjet e mëdha të ujit kanë përmbytur rrugë e lagje të disa komunave

Ende pa u sanuar dëmet e vërshimeve të para dy javëve, komunat kanë nisur të përballen me probleme të njëjta nga moti i lig që ka mbretëruar ditëve të fundit.

Vërshime nga reshjet e pandërprera të borës janë shkaktuar në Drenas, Malishevë, Klinë, Gjakovë, Pejë e Podujevë.

Për dallim nga vërshimet që kanë ndodhur me parë, kur kishin shkaktuar dëme prej mbi 500 mijë eurosh në infrastrukturë, bujqësi, ekonomi familjare, në biznese... kësaj here uji ka vërshuar kryesisht fushat dhe tokat bujqësore përgjatë lumenjve dhe përrenjve në gjashtë fshatra të Istogut.

“Dëmet më të mëdha janë në bujqësi dhe gruri që është i mbjellë dhe është në fazat fillestare dhe që dëmtohet mjaft lehtë. Si dhe në ushqimet e bagëtive”, ka deklaruar Enver Rugova, drejtor i Shërbimeve Publike, Mbrojtje dhe Shpëtim.

Rugova tha se gjatë ditës ka dalë një ekip vetëm për monitorim të situatës dhe nëse ka pasur nevojë për intervenim me ekskavator.

Nga dy vërshimet e ndodhura gjatë këtij muaji është dëmtuar edhe ura që lidh fshatrat Zallq dhe Drejë, e ndërtuar në vitin 2001 nga KFOR-i spanjoll.

Banorët thonë se nuk kanë guxim të kalojnë mbi këtë urë dhe ata tash shfrytëzojnë një rrugë të vjetër të fshatit Drejë për të dalë me automjete në rrugën kryesore.

“E kemi rrugën tjetër të Drejës andej lartë, por këto fshatra këtu që janë, kalonin këndej”, ka pohuar Leonard Kerellaj, banor i fshatit Drejë.

Komuna e Podujevës ka njoftuar se në një pjesë të qytetit, në lagjet “Shala” dhe “Tovërlanët”, si pasojë e ngushtimit të shtratit të përroskës uji ka depërtuar në rrugën magjistrale. Uji ka depërtuar edhe në lagjen “Kërtokët”.

Reshjet e fundit kanë rritur nivelin e ujit në lumin Toplluhë, që ka shkaktuar vërshime në fshatin Medvec të Prizrenit.

Krahas përmbytjes së tokave bujqësore dhe dëmeve në serra, gjendja e vështirësuar paraqitet edhe në shkollën e fshatit “Brigada 125”.

Banorët kanë bërë thirrje që institucionet përgjegjëse të veprojnë për zgjidhjen e problemit përkatësisht zgjerimin e shtratit të lumit, pasi vazhdimisht po kanë telashe me përmbytje.

Drejtori i Shërbimeve Publike dhe Emergjente në Klinë, Ibër Elezaj, ka njoftuar se ende nuk kanë marrë kurrfarë ndihme, edhe pse brenda një muaji janë përballur tri herë me vërshime.

“Tash në muajin janar është hera e tretë që po vërshohenedhe shtëpi banimi edhe fusha ne i kemi nis Qeverisë javën e kaluar raport me premtimse do të bëhet pagesa e dëmeve, por deri më tani nuk kemi ndonjë përgjigje as pozitive e as negative”, ka thënë Elezaj.

Njëjtë nuk janë kompensuar as në Malishevë, ku për shkak të daljes nga shtrati i lumit Mirusha shumë prona bujqësore janë dëmtuar dhe shumë rrugë janë bërë të pakalueshme, e që nga vërshimet e kaluara ishte copëtuar edhe asfalti.

"Zyra e kryeministrit është e njoftuar me dëmet që janë të shkaktuara në Komunën e Malishevës mirëpo ende nuk kemi diçka konkrete me të cilën mund të themi se kanë filluar të kompensohen, ende s'ka kompensim të dëmeve", është shprehur Artan Paçarizi, zëdhënës i Komunës së Malishevës.

Qeveria, e cila ende nuk ka nisur të shpërndajë ndihmën e premtuar për vërshimet që ndodhën kohë më parë, thotë se të gjitha institucionet për menaxhimin e emergjencave janë në gjendje gatishmërie.

M. Brahimi/I.Osmanaj/F.Minci

12:34

Rikthehen vërshimet në vend

Pas reshjeve të fundit atmosferike disa komuna të Kosovës janë vërshuar.

Deri tash për vërshime ka njoftuar Komuna e Podujevës në një pjesë të qytetit te Lagja “Shala” dhe “Tovërlanët” ku si pasojë e ngushtimit të shtratit të përroskës dhe daljes së saj nën rrugën magjistrale uji ka vërshuar. Gjithashtu është prekur edhe lagja “Kërtokët” pasi përroska që kalon andej ka dalë nga shtrati.

Gjithashtu edhe Komuna e Malishevës ka njoftuar se si pasojë e reshjeve të mëdha të shut dhe borës, lumi Mirusha ka dalë nga shtrati duke bërë që disa rrugë të kësaj komune të bllokohen. Siç ka njoftuar komuna, është bllokuar rruga Mirushë-Gurbardh, ndërsa vështirësi ka në akset rrugore Malishevë-Kijevë, Malishevë-Banjë dhe Turjakë-Bubël.

Gjithashtu të prekura janë edhe disa zona të Komunës së Gjakovës.

Reshjet e vazhdueshme të shiut dhe borës kanë shkaktuar ngritje të nivelit të ujit në disa zona të Drenasit gjithashtu.

Si pasojë e kësaj gjendje, ura e dëmtuar në lagjen Avdyli në Dobroshec është bërë e pakalueshme.

“Po ashtu, si pasojë e vërshimeve që kanë përfshirë vendin këto ditë, në vazhdimësi po dëmtohen urat. Ekipet përkatëse emergjente janë në vendin e ngjarjes dhe po monitorojnë situatën”, thuhet në njoftimin e komunës.

Për shkak të reshjeve ka pasur vërshime në disa komuna të Kosovës në javën e parë të janarit.